Obrenovac, 21.01.2019

ISTRAŽIVANJE POKAZALO


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2018.
Svako drugo dete od sedam do 15 godina u Srbiji provede više od četiri sata dnevno na internetu, pokazalo je istraživanje o bezbednosti dece na internetu koje je sproveo Vip mobajl

Foto:Thinkstock
Istraživanje o bezbednosti dece na internetu je sprovedeno onlajn od 2. do 10. aprila, a učestvovalo je oko 2.000 roditelja.

Prema rezultatima istraživanja, svako drugo dete starosti od sedam do 15 godina na internetu se zadržava više od četiri sata dnevno, a čak 71 odsto roditelja smatra da je to previše vremena provedenog na mreži.

"Nedostatak socijalnih veština i formiranje lažne slike mogu lako da uvedu dete u apatiju, beznađe, pad raspoloženja. Pored toga, čini se da su deca sama u ovome i da roditelji ne mogu da ih prate jer bi, pokazalo se, čak 76 odsto roditelja volelo da ima veću kontrolu nad sadržajima kojima pristupaju njihova deca", ističe izvršni direktor Psihološkog savetovališta "Centar" u Beogradu Irena Verner.

Rezultati istraživanja pokazali su da deca vreme najčešće provode na Jutjubu, društvenim mrežama ili igrajući onlajn igrice.

"Iako se čini da je reč prevashodno o zabavnom ili edukativnom sadržaju, neophodno je u obzir uzeti i da na internetu postoji mogućnost nekontrolisanog širenja i zloupotrebe informacija. Sa druge strane, deci je za razvijanje socijalnih i emocionalnih utisaka, koji su u osnovi razvoja socijalnih veština, neophodno da vreme provode sa svojim vršnjacima uživo, a ne isključivo u virtuelnom druženju", navodi se u rezultatima istraživanja.

Vip mobajl je podsetio da je u februaru ove godine u svoju ponudu uvrstio aplikaciju Vip DečjaZona, koja pruža sigurnost da dete neće biti izloženo neprimerenom sadržaju na mreži, te da će mobilni uređaj koristiti u razumnoj meri i na pravi način.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE