Obrenovac, 25.02.2020

INVAZIJA DIVLJIH TAKSISTA U BEOGRADU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2019.
Kako da ih PREPOZNATE, ali i par saveta kako da ih IZBEGNETE

Foto:Beta/Nenad Petrović
Divljih taksista po Beogradu ima tokom cele godine, ali u periodu praznika uvek dođe do prave invazije na prestonicu, te pored "lokalaca" stižu oni iz svih krajeva Srbije.

Prethodnih dana zbog gužvi je bilo skoro nemoguće dobiti slobodan taksi pozivom na telefonski broj nekog od beogradskih taksi udruženja, pa su mnogi "divljaci" to iskoristili i svoje vožnje naplaćivali po znatno višim cenama od regularnih.

Nažalost, još jednom se pokazalo da nadležni nemaju volju ili mogućnost da iskorene "divljake" sa beogradskih ulica pošto su se šepurili po samom centru grada naočigled, pre svih, pripadnika Komunalne policije.

Poseban problem je što je "divljake" skoro nemoguće prepoznati! Ipak, pokušaćemo da vam pomognemo sa nekoliko saveta.

1. TAKSI NA POZIV

Najsigurnija varijanta je da taksi dobijete pozivom na telefonski broj nekog od poznatih taksi udruženja (neka primaju pozive i preko aplikacija, društvenih mreža…). Ako ništa drugo, barem ako vam taksista naplati više vožnju znaćete tačno kome da se žalite.

"Divljaci" još nisu smislili način da "hakuju" telefonske pozive i eventualno ih preusmere na svoja vozila. Mada nije nemoguće da se i to desi u budućnosti.

2. TX TABLICE

Kada sedate u taksi obavezno dobro pogledajte da li vozilo ima TX tablice. I ne zaboravite da je sve više divljih taksista koji preko veze uzimaju slične "IX" tablice, pa ih onda malo podignu tako da je skoro nemoguće, posebno noću, razaznati pravu registarsku oznaku.

Dodatni problem je što, kako su jednom prilikom istakli čelnici taksi udruženja, sve više "divljaka" koji putem mahinacija i prevara dobijaju "TX" tablice.

3. KROVNA OZNAKA

Najbolje je gledati da li se radi o nekom od poznatih beogradskih taksi udruženja jer se smanjuje mogućnost da ćete sesti u vozilo nekog od "divljaka". Međutim, čak ni to vam nije garant bezbedne vožnje pošto se na beogradskim ulicama mogu videti "divljaci" bez TX tablica, ali sa krovnim oznakama nekih najvećih taksi udruženja u prestonici. Po jednoj verziji njima su ukradene ove oznake, po drugoj sve se radi u dogovoru sa vlasnicima taksi udruženja.

4. CRNE TAČKE

Postoji nekoliko tačaka širom prestonice na kojima bi definitivno trebalo izbegavati ulazak u taksi vozila.

U centru grada to je Trg republike, pošto "divljaci" ordiniraju na autobuskom stajalištu na početku Kolarčeve ulice i to naočigled svih mogućih inspekcija i policijskih službi. Ima ih i na obližnjoj stanici kod Palate "Albanija", ispred hotela "Moskva", u Francuskoj ulici nedaleko od Skadarlije, na Savskom trgu blizu bivše Glavne železničke stanice, a možda ponajviše kod Beton hale, splavova, diskoteka...

5. TAKSIMETAR

"Divljaci" su postali znatno moderniji poslednjih godina, pa se skoro ne može zateći taksi bez taksimetra, pa čak ni istaknutog cenovnika na vidljivom mestu. Druga je stvar, međutim, što se cenovnik ne poštuje, ili što su taksimetri nabaždareni tako da pritiskom na neko dugme ubrzaju kucanje dva, tri i više puta.

6. CENOVNIK

Kada sedate u taksi treba da znate kolika je cena vožnje (start i kilometar) i koja se tarifa u tom trenutku koristi. Podsetimo, prva, dnevna tarifa važi od 6.00 do 22.00, a druga, noćna i praznična, od 22.00 do 6.00.

Postoji i treća tarifa, ali se ona primenjuje samo van gradskog područja.

Start u sve tri tarife je 170 dinara, kilometar u prvoj košta 65 dinara, u drugoj 85, a u trećoj 130 dinara. Cena prtljaga je uračunata u cenu vožnje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE