Obrenovac, 29.02.2020

Unapređenje intelektualnih veština mladih Obrenovčana


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2019.
Učenici obrenovačkih škola imaće priliku da pohađaju kurs brzog čitanja i kurs tehnika pamćenja

Foto:lokalnenovine.rs
I ove godine ukupno stotinu obrenovačkih đaka će tokom aprila i maja besplatno pohađati kurseve koji će im pomoći da unaprede intelektualne veštine. Gradska opština Obrenovac prošle godine pokrenula je pilot projekat, koji podrazumeva da 50 srednjoškolaca i 50 osnovaca pohađa kurs brzog čitanja i kurs tehnika pamćenja.

Marko Dimić, trener Škole intelektualnih veština, objašnjava da na ovim kursevima polaznici nauče kako da uče, kako da razdvajaju bitno od nebitnog, kako da organizuju svoje vreme u toku učenja, da sve vreme budu visoko koncentrisani, da imaju visok stepen prisećanja i da nema rasipanja pažnje.

"Rezultati su vidljivi već prvog dana, ali kao što sama reč kaže, ovo je trening i da bi se ti rezultati zadržali i unapredili jako je važno da se nastavi sa vežbom. Mi polaznicima damo plan i od njih očekujemo da naredan 21 dan nastave sa radom po pola sata dnevno, da bi se od svega stvorila navika", rekao je Dimić.

Dragan Blažić, pomoćnik predsednika Gradske opštine Obrenovac, izjavio je da ove godine u projektu učestvuju dve grupe od po 25 učenika Tehničke škole kao i po jedna grupa od 25 učenika Osnovne škole ”14. Oktobar” u Bariču i škole u Draževcu.

"Hoćemo da ulažemo u našu decu, jer su oni najbolje što grad ima. Ove kurseve organizujemo jer su dokazano efikasni i jer hoćemo da im olakšamo nastavak školovanja", kazao je Blažić.

Brzo čitanje predstavlja skup strategija koje pomažu da se prevaziđu osnovni problemi u procesu čitanja, da se ubrza samo čitanje, kao i da se nauče strategije i tehnike za napredno čitanje, razumevanje i pamćenje svih vrsta literature.

Osim toga, nakon treninga Tehnike pamćenja stiče se znanje kako da se veoma efikasno, u jednom prolasku zapamte stručni izrazi, strane reči, nabrajanja, definicije, brojevi ili bilo koji drugi podaci.

Direktorka Tehničke škole Rajka Babić istakla je da ovaj projekat predstavlja još jedan vid saradnje i podrške koju Gradska opština Obrenovac daje školi.

"U prethodnom periodu se ta podrška intenzivirala kroz otklanjanje blokade računa naše škole, kroz podršku za renoviranje sportskog terena, kroz podršku za uređenje škole kao i za različite edukacije", kazala je Rajka Babić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE