Obrenovac, 17.06.2019

ISTORIJSKA PROMENA NA PUTEVIMA U SRBIJI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2018.
Ubuduće NEMA ŠANSE da se neko izvuče ako prekorači brzinu!

Foto:Marina Lopičić
Na autoputu Beograd-Niš uskoro će biti postavljeno čak 56 kamera, kako bi se stalo na put vozačima koji voze prebrzo. Kako piše Blic, kažnjavaće se i svi koji izbegavaju plaćanje putarine na naplatnim rampama i isključuju se sa autoputa na "divljim izlazima".

Ovo će se najverovatnije dogoditi na proleće.

Na 28 postojećih portala (noseće konstrukcije na auto-putevima) biće postavljeno 56 kamera visoke rezolucije, koje će pokrivati sve tri trake autoputa: dve vozne i zaustavnu. Kamere će omogućiti detekciju vozila koja se kreću brzinama do 250km/h.

Iz "Puteva Srbije" najavljuju i da će evidentirati takozvana "odbegla vozila", odnosno sve one koji uđu na auto-put, a da u narednih 48 sati ne postoji evidenacija da su izašli, odnosno platili putarinu. Cilj je da se naplata putarine podigne sa trenutnih 99,92 odsto na sto odsto.

- Svaka transakcija o ulasku vozila i izlasku vozila iz naplatnog sistema se sa naplatnog uređaja, preko servera naplatne stanice, šalje centralnom računaru naplatnog sistema na obradu. U data centru, centralni računar svakih 24 sata vrši obradu podataka kojom se proverava da li postoje vozila koja nemaju zabeležen izlazak iz naplatnog sistema. Ukoliko takva vozila postoje, ista se potencijalno tretiraju kao odbegla vozila - objašnjavaju iz "Puteva Srbije" za "Blic".

Ako se potencijalno odbegla vozila ne pojave ni na jednoj naplatnoj stanici u roku od 48 sati od trenutka ulaska na auto-put, ona se validiraju kao odbegla vozila. Naknadna naplata će se vršiti uz svu prateću dokumentaciju: video snimaka, fotografija i ostalih izveštaja.

Centralni računar omogućiće i da se sazna gde se nalaze "divlji izlazi" na osnovu deonice između dva portala na kojoj je vozilo prestalo da koristi auto-put.

Ako prekoračite brzinu, kamere će to zabeležiti i preko centralnog sistema poslati naplatnim stanicama na koje treba da naiđete, a podaci će biti dostupni i policiji, koja će procesuirati nesavesne vozače.

Podaci o svakom vozilu koje je prošlo ispod portala sa kamerama i koje je na centralnom serveru detektovano kao vozilo koje je prekoračilo prosečnu brzinu, u samom naplatnom sistemu će se čuvati mesec dana, a nakon toga će biti skladišteno u arhivama JP "Putevi Srbije". Svi ovi podaci će biti dostupni Upravi saobraćajne policije, koja donosi odluku o daljem kažnjavanju.

"Putevi Srbije" najavljuju i podsistem za obaveštavanje vozača o stanju na auto-putu i na naplatnim stanicama putem ekrana postavljenih iznad saobraćajnih traka, kao i pomoću RDS-TMC radio sistema.

Pored četiri postojeće lokacije na deonici auto-puta od Beograda do Niša, predviđeno je postavljanje još četiri LED ekrana za obaveštavanje učesnika u saobraćaju o stanju na naplatnim stanicama i pojedinim deonicama auto-puta. Ispis na znacima, zavisno od stanja na terenu, vršiće se iz monitoring centra za naplatu putarine u realnom vremenu, a ispis će biti na srpskom i engleskom jeziku.

Zastoji, savet za korišćenje alternativnih naplatnih stanica, eventualni kvarovi, stanje na putu i graničnim prelazim - više neće moći da iznenade vozače. Oni će o ovome biti obaveštavani i putem radio sistema.

Opisani sistem će omogućiti da vozači dobijaju glasovne poruke preko svojih radio aparata u automobilima, čiji će se program automatski prekidati bez obzira na to da li je u datom momentu uključen radio prijemnik, CD plejer, USB ili slično.

Kada je u pitanju kontrola srednje maksimalne brzine, sistem je primenljiv samo na vozače čiji podaci postoje u registrima nadležnih - dakle na domaće vozače. Ukoliko saobraćajna policija ne uhvati na licu mesta vozilo sa stranim tablicama koje "divlja", nema načina za sankcionisanje, nedavno je za "Blic" objasnio Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE