Obrenovac, 22.01.2020

TRI MODELA ISHRANE ZA SRPSKE ĐAKE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2019.
Evo šta deca treba da jedu i kako će izgledati obroci

Foto:Thinkstock
Više od pola tanjira podvarka od kiselog kupusa, pet-šest barenih krompira, dinstana teleća plećka, a na kraju - mandarina! Ovo je primer ručka koji bi đacima trebalo da ponudi svaka osnovna škola u Srbiji.

Formula je jasna: kuvana hrana sa dosta povrća i obaveznim voćem za užinu standard je koji Ministarstvo prosvete planira da ostvari kroz Projekat redizajniranja školskih kuhinja.

Međutim, kuhinju ima tek svaka peta škola u Srbiji, a u mnoge decenijama nije ulagano, pa više i nisu u funkciji. Zato su osmišljena tri modela kroz koje se planira uvođenje zdrave ishrane za đake.

1. One koji imaju veći kapacitet kuvaće za susedne škole

- Takvim kuhinjama pomoći ćemo kupovinom šporeta, frižidera i opreme koja im nedostaje, kao i angažovanjem dodatnih kuvara. A sa lokalnom samoupravom regulisaćemo pitanje nabavki termos posuda za prenos hrane - navode za Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete.

Za početak će, kažu, novac uložiti u oko 100 škola u koje će biti uveden jednosmenski rad.

- Ove škole moraju da imaju i kuhinje i đačke zadruge. Tek kada to budemo ostvarili, prelazimo i na ostale škole - kažu u Ministarstvu.

2. Drugi model se odnosi na škole koje hranu nabavljaju preko firmi koje se bave keteringom

- Tu moramo da postavimo standard kvaliteta, odnosno da namirnice imaju što veću nutritivnu vrednost - poručuju u Ministarstvu.

Ove škole posebno će se kontrolisati jer je ketering rizičniji u odnosu na kuvanje u sopstvenoj školskoj kuhinji. Takođe, firme za ketering moraće da ispune formulu zdrave ishrane sa početka teksta.

3. Ministarstvo poljoprivrede snabdevaće škole voćem i mlekom

- Dogovor ministra Šarčevića i Nedimovića je da Ministarstvo poljoprivrede obezbedi mleko i voće za srpske škole. Potrebno je da dva ministarstva urade studiju na koji način će to da bude sprovedeno, odnosno da li mleko i voće ide preko robnih rezervi ili na drugi način, o kojem je mleku reč (dugotrajno, kratkotrajno), koje voće (sezonsko ili ne) i slično. Ako dogovor oko detalja bude u martu, što očekujemo, i tada započnemo sa izradom studije, realizacija projekta počeće od jeseni, odnosno od školske 2019/2020.godine - kažu u Ministarstvu prosvete.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je za Telegraf.rs da je ovaj projekat u toku.

- Pripremili smo Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda. On je osnov da realizujemo ovu ideju i da, ako sve bude išlo kako očekujemo, od sledeće godine snabdevamo škole u pilot projektu voćem i mlekom - odgovara Nedimović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE