Obrenovac, 21.05.2019

'Prva iskra namenska' proslavila 80 godina postojanja


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2018.
Nakon svečanosti upriličene povodom obeležavanja jubileja, otvoren je pogon T-3 za sušenje brizantnih eksploziva

Foto:Printscreen
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja kompanije “Prva iskra namenska” a.d. Barič, a nakon toga je otvorio pogon T-3 za sušenje brizantnih eksploziva.

Prema rečima ministra Vulina, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odbio je da se odbrambena industrija Srbije ugasi, zbog čega je država obezbedila novac za njen opstanak.

"Danas kao predsednik Republike Srbije je političikim sredstvima uspeo da otvori sva vrata našoj odbrambenoj industriji i zato možemo da trgujemo i da radimo sa čitavim svetom. Zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo i da kupujemo i da prodajemo čitavom svetu, i zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo da kupujemo na bilo kom tržištu, ali isto tako i da prodajemo na bilo kom tržištu. Takva politika i orijentacija će se nastaviti i zahvaljujući takvoj politici Srbija će moći da radi, raste i napreduje", rekao je Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane napomenuo je i to da je većina zemalja u našem okruženju nekada proizvodila eksploziv, a sada uvoze eksplozive od nas, jer su njihove države digle ruke od svoje odbrambene industrije i od industrije eksploziva, a naša država, zahvaljujući upornosti radnika i zaposlenih i razumevanju onoga što je potrebno Vojsci Srbije i našoj proizvodnji, nastavila je da proizvodi.

"Zato danas imamo fabriku koja je uspešna, kao što je ”Prva iskra”, zato danas možemo da kažemo da se nadamo da će odbrambena industrija Srbije ove godine oboriti sve rekorde i da će ostvariti zaradu od više od 600 miliona dolara", istakao je ministar Vulin.

Govoreći o perspektivama, Vulin je naglasio da država ne misli da se povlači iz odbrambene industrije, već će samo ojačati svoju poziciju i položaj, i nastaviće da ulaže, dodajući da od Sjedinjenih Američkih Država, preko Ruske Federacije, Kazahstana, zemalja u okruženju, svi kupuju srpsku municiju, svi kupuju srpski eksploziv, kao i složene borbene sisteme.

Osvrnuvši se na istorijat fabrike, generalni direktor “Prve iskre” Stanoje Biočanin kazao je da je fabrika bila u izuzetno lošem stanju nakon devetesetih godina i NATO bombardovanja, toliko da su da su mnogi tvrdili da je to njen kraj. Tih godine je i država je predlagala gašenje jer ni jedna proizvodna traka nije bila u funkciji.

"Velikim entuzijazmom svih zaposlenih i zalaganjem molili smo državu da nas ne zatvore i obnovili smo kapacitete jedan po jedan, a ovo je poslednji objekat koji je obnovljen. Sada su nam svi objekti obnovljeni, kapacitet je takav da smo nekada brojali 500 radnika, a sada imamo oko 160 stalno zaposlenih i proizvodimo veću količinu eksploziva nego tada", istakao je Biočanin.

Prema njegovim rečima, 2017. godinu kompanija je završila sa ukupnim dohotkom od oko 19 miliona dolara, prosečna plata je oko 60.000 dinara, zapošljava se mlad i stručan kadar, vodi se računa o stambenom zbrinjavanju zaposlenih, a pomaže se i lokalnoj zajednici kad god je to potrebno.

"Naš eksploziv je uvek bio vrhunskog kvaliteta, po svim međunarodnim standardima, a to ilustruje i činjenica da će samo ove godine u Francusku biti izvezeno više od 350 tona", naglasio je Biočanin i dodao da se posebna pažnja posvećuje i bezbednosti i bezbednosnim procedurama, a preduzimaju i sve mere koje su neophodne da bi proizvodnja bila bezbedna.

Biočanin je takođe rekao da se ta kompanija tokom osam decenija postojanja, osim proizvodnje brizantnih eksploziva, bavila i transferom tehnologija u nekoliko zemalja sveta, što je donelo desetine miliona dolara deviznog priliva našoj zemlji.

On je podsetio da je 2011. godne kompanija imala takav ugovor sa Azerbejdžanom, a zahvaljujući sredstvima od tog transfera, namenska je potpuno obnovljena, a u toku su pregovori sa nekoliko zemalja za buduće projekte te vrste.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da današnji jubilej pokazuje istrajnost naroda na ovim prostorima.

"Istorija naše opštine datira 160 godina unazad, od toga polovinu naše istorije čini fabrika ”Prva iskra”. Fabrika je bombardovana u Drugom svetskom ratu, bombardovana je 10. i 20. maja 1999. godine, i 15 i 17. aprila 1999. godine i svaki put se dizala iz pepela upravo kao i naš grad. 160 radnika koji danas rade sa prosečnom platom preko 60 000 dinara, uz 2174 radnika fabrike ”Meita” i uz novu kompaniju ”Insa”, predstavljaće u ovom prostoru pravi industrijski park koji je prilika za zaoposlenje mladih generacija i biće prilika da prihod naše države, kroz izvoz, bude daleko veći nego što je danas i da kroz te novce onda povećamo plate i penzije, prosvetnim i zdravstvenim radnicima i pripadnicima vojske i policije i svima ostalima u javnom sektoru", izjavio je Čučković.

Povodom jubileja, na današnjoj svečanosti ministar Vulin uručio je kompaniji “Prva iskra” i direktoru Biočaninu Plakete Ministarstva odbrane. Kompaniji “Prva iskra namenska” a.d. Barič, danas je, takođe, dodeljen i sertifikat – Integrisani sistem menadžmenta koji dodeljuje Vojnakontrola kvalieta Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE