´╗┐ NAVALA NA IT ODELJENJA U SREDNJIM ┼áKOLAMA

Obrenovac, 21.08.2018

NAVALA NA IT ODELJENJA U SREDNJIM ŠKOLAMA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2018.
2.537 ─Ĺaka prijavilo se za polaganje prijemnog

Foto:AP/Aleksandar Jovanovi─ç


´╗┐

Za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 u─Źenika, pribli┼żno ─Źetiri odsto od ukupnog broja u─Źenika koji ─çe upisati srednje škole, što je za gotovo pet puta više u odnosu na prrethodnu školsku godinu, kada je bilo prijavljeno 556 u─Źenika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polaga─çe se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, mogu─çe je da ─çe naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 ─Ĺaka pripadnika ma─Ĺarske i slova─Źke nacionalne manjine.

U─Źenici koji završe ─Źetiri godine školovanja u ovim odeljenjima, ste─çi ─çe sva neophodna znanja i veštine koja ─çe im otvoriti vrata IT industrije. Bi─çe i odli─Źno pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja.

Pored toga, dobi─çe i široko gimnazijsko znanje koje im omogu─çuje da, ukoliko ┼żele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

IT odeljenja ima─çe maksimalno po 20 u─Źenika koji se na ─Źasovima informati─Źkih i programerskih predmeta dele na grupe.

Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike o─Źekuju obuke za nove predmete dok u─Źenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u u─Źeni─Źki materijal.

Prema poslednjim istra┼żivanjima, u Srbiji se na tr┼żištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine.

Potrebno je pove─çati taj broj najmanje pet puta, na preko 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti. Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika a prose─Źna plata u ovom sektoru viša je nego u drugim privrednim granama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE