Obrenovac, 17.06.2019

INSPEKTORI USKORO NA TAJNOM ZADATKU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2018.
Ulaziće u prodavnice inkognito i loviti prevare trgovaca

Foto:Shutterstock
Trgovci će uskoro morati da smanje broj prevara i obmana, jer će ih po prodavnicama tajno loviti inspektori.

U Zakon o inspekcijsкom postupku, koji je stigao u Skupštinu, uvodi se mogućnost prikrivene kupovine koja će omogućiti inspektorima da inkognito uđu među rafove i pazare kao tajni kupci.

Ovaj metod inspekcijskog rada zastupljen je u svetu, ali se kod nas do sada nije primenjivao.

- Prikrivena kupovina se koristi u slučaju osnovane sumnje da lice obavlja delatnost kao neregistrovani subjekat, ili da ne izdaje račun, ako se na drugi način ne mogu obezbediti potrebni dokazi ili bi to bilo značajno otežano - stoji u Predlogu zakona koji je po hitnom postupku stigao pred Skupštinu.

Prikrivena kupovina se obavlja bez prethodnog obaveštavanja trgovca ili ugostitelja i bez predočavanja službene legitimacije i naloga.

- U sklopu prikrivene kupovine, inspektor je ovlašćen da putem neposrednog opažanja prikuplja dokaze i podatke korisne za utvrđivanje činjeničnog stanja - stoji u Predlogu zakona.

Tek po obavljenoj kupovini, on se predstavlja i vadi službenu legitimaciju i nalog za inspekcijski nadzor.

Ova mera trebalo bi da natera trgovce da počnu redovno da izdaju fiskalne račune, ali i da ne dozvole sebi više "greške" poput lažnih akcija, jedne cene na rafu, druge na kasi i ostalih prevara i obmana na koje svakodnevno nailazimo tokom kupovine.

Novine koje Zakon o inspekcijskom nadozru donosi su između ostalog, uvođenje mešovitog inspekcijskog nadzora u preduzećima i davanje firmama mogućnosti da priznaju prekršaje, što omogućava blaže sankcije. Firme će moći same da se jave inspektoru i kažu da su napravile prekršaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE