Obrenovac, 09.07.2020

KO ─ćE TO DA PLATI?


Izvor: Alo.rs/Sputniknews.com/A.G.,Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2020.
Izmena zakona o ambala┼żi zabrinula gra─Ĺane Srbije

Foto:Tanjug/Du┼ían Ani─Źi─ç


Po uzoru na neke zapadnoevropske zemlje, a na osnovu Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o ambala┼żi, gra─Ĺani c╠üe plac╠üati kauciju prilikom kupovine hrane upakovane u plastiku, staklo, konzerve. Automatski se postavlja pitanje: "Ko c╠üe to da plati?" 

Filip Abramovic╠ü, pomoc╠ünik ministra za za┼ítitu ┼żivotne sredine u ─Źijoj nadle┼żnosti je upravljanje otpadom na po─Źetku javne rasprave (zapo─Źete 21. februara), rekao je da je cilj ministarstva da se depozitni sistem ÔÇ×ne prevali na gra─ĹaneÔÇŁ.

Da ne plac╠üaju gra─Ĺani Srbije
ÔÇ×Da li c╠üe to uticati na povec╠üanje cene proizvoda znac╠üe se kada budemo uradili ekonomske analize u narednih mesec-dva. Su┼ítina depozitnog sistema je smanjenje koli─Źine otpada i za┼ítita ┼żivotne sredine. Prvi korak usmeren je na to da se povec╠üa stepen prikupljanjaÔÇŁ, istakao je tada Abramovic╠ü.
Javna rasprava trajac╠üe, ina─Źe, do 12. marta, ┼íto zna─Źi da do tada nec╠üe biti zavr┼íena ekonomska analiza pa moramo da se slo┼żimo sa pitanjem koje je po─Źetkom ove nedelje u Privrednoj komori Srbije izrekao Aleksandar Ljubic╠ü, izvr┼íni direktor Saveta stranih investitora, a koji je nadle┼żne upitao: "Za┼íto se ┼żurilo sa objavljivanjem Nacrta?"

ÔÇ×Neophodno je da Radna grupa nastavi rad, da se ova oblast uredi na pravi na─Źin, a ne ad hok, odlukom ministra. U predlogu su sada samo op┼íta mesta, a sve ┼íto je klju─Źno ostavljeno je da se re┼íi podzakonskim aktimaÔÇŁ, prokomentarisao je Ljubic╠ü. 

Predlog je preuranjen
I ostali privrednici su u PKS-u ocenili da je predlog ÔÇ×preuranjen, nedovr┼íen i da stvara velike probleme u implementacijiÔÇŁ. 

─îini se da je najvec╠üa gre┼íka to ┼íto se sve ostavlja podzakonskim aktima. A svedoci smo, u raznim sektorima, da je poprili─Źno zakona usvojeno a da podzakonska akta nisu na vreme doneta ili, ┼íto je jo┼í gore, ─Źesto budu doneta tako da su ÔÇ×nedore─ŹenaÔÇŁ ili, a ┼íto je jo┼í gore, da su u suprotnosti sa samim zakonom ─Źiju primenu treba da obezbede ili pobolj┼íaju. 

U svetlu predstojec╠üih izbora mo┼żda je ministar Trivan zaista nepotrebno po┼żurio da u svom mandatu u procedure usvajanja po┼íalje i ovaj zakon. Zaboravljajuc╠üi na onu narodnu: "┼áto je brzo to je i kuso". 

Bez ┼żelje da sumnjamo u dobru nameru kreatora Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o ambala┼żi i ambala┼żnom otpadu predla┼żemo im da, ipak, puste radnu grupu da zavr┼íi sve analize, kako predlo┼żeni sistem odista ne bi bio ni na ┼ítetu gra─Ĺana (koji bi plac╠üali kauciju) ni na ┼ítetu privrede, odnosno trgovaca (koji kauciju treba da vrate pa ─Źak i u situaciji kada proizvod u toj ambala┼żi nije kupljen kod njih). 

Treba, naravno, videti kako u celu proceduru depozitnog sistema za re┼íavanje problema ambala┼żnog otpada uklju─Źiti i proizvo─Ĺa─Źe samog tog otpada i privredu koja u njega pakuje svoje proizvode.

Iskustva Zapadne Evrope
Iskustva zapadnoevropskih zemalja, od kojih su neke ovaj sistem uvele pre vi┼íe od deset godina, svakako su dobrodo┼íla. Na njih bi radna grupa morala da obrati posebnu pa┼żnju da Srbija ne bi ponovo pravila po─Źetni─Źke gre┼íke. Pa kada se sve ovo razmotri potrebno je videti koliko se postojec╠üi Nacrt uklapa u njihove zaklju─Źke i koliko c╠üe novi zakon doprineti tome da se i u Srbiji kona─Źno ambala┼żni otpad zbrinjava na najprihvatljiviji na─Źin, koji ne ugro┼żava ┼żivotnu sredinu.

A samo slanje Nacrta u procedure neka ostane kao jedan od prvih zadataka novoj vladi i novom skup┼ítinskom sazivu ÔÇô posle izbora. Neka krenu sa ekologijom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE