Obrenovac, 27.01.2020

NOVI RECEPT ZA IZVLAČENJE PARA


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2019.
Građani su našli način da izvuku odštetu od 100.000 dinara, dovoljno je samo da odu do parka!

Foto:Alo!/Rajko Ristić
Postoje brojni slučajevi u praksi da su psi lutalice napali prolaznike i pričinili štetu, najčešće ugrizom, usled čega nastupaju različite štetne posledice u obliku nematerijalne štete (strah, bol), ali i materijalne (pocepana odeća, gubitak prihoda zbog lečenja i dr.).

Za ovu vrstu štete odgovorna je jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji dogodila štetna radnja, i to grad, odnosno opština kada je reč o opštinama koje nisu u sastavu gradova. Osnov odgovornosti je propuštanje da se preduzmu potrebne mere da bi se sprečilo nastupanje štete.

Međutim, ono što je manje poznato jeste da odštetu od države možete da dobijete i ako pas samo nasrne na vas.

U slučaju da dođe do napada psa lutalice građani bi trebalo da postupe na sledeći način:

Prvo treba da se javi nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi pregleda sa napomenom da je u pitanju ujed psa. Nakon inicijalnog pregleda ukoliko postoje povrede, osoba se upućuje na Infektivnu kliniku.

Infektivna klinika službeno mora da kontaktira "Veterinu Beograd" zbog pronalaženja konkretnog psa.

Kada građanin nabavi potrebnu medicinsku dokumentaciju, obraća se Komisiji za nadoknadu štete od povrede nanesene od nevlasničkog psa. 

Naknada štete može biti materijalna (ukoliko ste bili na bolovanju) i nematerijalna na ime pretrpljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i duševnih bolova u slučaju naruženosti koji se dosuđuju najčešće pripadnicama lepšeg pola.

Postupak traje od dve do tri godine i nephodno je učešće veštaka medicinske struke i to na okolnosti povrede i pretrpljenog straha. Dosadašnji iznosi odštete se kreću od 100.000 dinara, pa naviše u zavisnosti od povreda i pretrpljenih duševnih bolova.

Ukoliko pas nije lutalica već pas koji ima vlasnika, naknadu štete potražujete od vlasnika, a ne od grada koji odgovara samo u slučaju pasa lutalica.

Prethodnih godina učestale su bile prevare tako što su fingirane povrede zbog ujeda pasa. Ovde su postojale organizovane grupe prevaranata koje su radile sa lekarima, advokatima...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE