Obrenovac, 04.07.2020

IZVOZ IT SEKTORA U 2018. PREMAŠIO MILIJARDU


Izvor: Fonet,Lokalne novine | Obrenovac, 01.01.2019.
U naredne tri godine svim osnovcima digitalni udžbenici

Foto:Marko Todorović,sxc.hu/svilen001
Za mene je elektronska uprava način da povećamo transparentnost rada javnih službenika, smanjimo korupciju, povećamo efikasnost i komfor građana u odnosu sa državnom administracijom, ali moramo biti svesni da je potrebno vreme da bi ovakve promene zaživele, poručila je u autorskom tekstu za Blic premijerka Srbije Ana Brnabić.

Međutim, važnije od svega je vera da su promene moguće, napisala je Brnabić, navodeći primere Izraela, Irske i Koreje, koje su za par decenija od zemalja u razvoju postale "primer kako se ekonomska snaga može kreirati ako se fokus stavi na nove tehnologije, inovativnost i kreativnost".

Izvoz IT sektora ove godine će, kako je navela, prvi put premašiti milijardu evra i čini "sve važniju komponentu našeg ukupnog ekonomskog rasta koji će ove godne biti 4,4 odsto".

Premijerka je navela da od 2018. više od 40.000 đaka uči uz pomoć najsavremenijih digitalnih udžbenika u prvom i petom razredu, a u naredne tri godine će tu mogućnost imati svi osnovci u Srbiji.

- Ulažemo oko 100 miliona evra u fakultete, naučne institute, naučno-tehnološke parkove i startap centre širom Srbije - ukazala je Brnabić.

- Srbija je zemlja kreativnih i inovativnih ljudi koji su već pokazali da imaju talenat znanje i potencijale da iskoriste prednosti četvrte tehnološke revolucije - ocenila je premijerka Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE