Obrenovac, 30.10.2020

U Obrenovcu održano državno prvenstvo izviđača (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 01.09.2019.
Mladi izviđači takmičili su se na prostoru Arboretuma i Vašarišta

Foto:lokalnenovine.rs
Obrenovac je u subotu bio domaćin državnog prvenstva izviđača, odnosno "Izviđačkih igara Srbije". Naš grad je ugostio 230 mladih izviđača koji su imali priliku da pokažu svoja znanja u najrazličitijim disciplinama.

Takmičenje je svečano otvoreno na platou ispred zgrade Gradske opštine Obrenovac, a sve prisutne pozdravio je predsednik opštine Miroslav Čučković.

"Kada smo u februaru ove godine otvorili naš Prirodnjački dom u Arboretumu, upravo smo imali ideju i cilj da taj prostor bude mesto okupljanja svih zaštitnika prirode i ljudi koji su u okviru svojih izviđačkih sekcija širom Srbije. Onih koji svakoga dana, od Niša do Subotice, od Surdulice do Vranja, uvek i na svakom mestu čuvaju svoju izviđačku sekciju i trude se da taj prostor naše lepe Srbije bude zaštićen, koliko god je to moguće", rekao je Čučković u svom obraćanju.

Mladi ljubitelji prirode pokazali su sve svoje veštine, stečeno znanje, ali i spremnost za razmenu iskustava i sklapanje novih prijateljstava.

"To je jedan od ciljeva naše organizacije, kao lidera u neformalnom obrazovanju mladih, da mlade i decu sklonimo od štetnog uticaja društva, organizujući ih u izviđački savez, koji se, mogu reći, vraća na staru slavu, kao jedna od najomiljenijih organizacija školske omladine i mladih", kazao je Petar Trajković, v.d. starešine Saveza izviđača Srbije.

Osim izviđača iz Srbije, učešće na ovom takmičenju uzeli su i izviđači iz Brčkog. Odmah po okupljanju ispred zgrade opštine, svi su se uputili ka parkovima prirode i izletištima koje nudi Obrenovac.

"Obrenovac ima izuzetne uslove. Prostor Arboretuma je kao stvoren za našu organizaciju i aktivnosti koje sprovode izviđači. Obrenovac, kao izviđačka organizacija, jeste organizacija u usponu i to zahvaljujući radu Obrenovčana", primetio je Trajković.

Svetozar Andrić, direktor Javnog preduzeća za zaštitu životne sredine, izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovako značajne manifestacije u našem gradu. On se, takođe, osvrnuo na otvaranje Prirodnjačkog doma u Arboretumu, rekavši da je osnovni cilj bio okupljanje svih ljubitelja prirode pod 'jednom kapom'.

Ekipe izviđačkih odreda iz cele Srbije takmičile su se na prostoru Arboretuma, Vašarišta, kao i na bazenima, gde su imale priliku da pokažu stečena znanja o signalizaciji, topografiji, orijentaciji i izradi zaklona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE