Obrenovac, 22.02.2019

Osnovan Odred izviđača ”Zvezdan Nedeljković” (FOTO, VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.01.2018
Ako je suditi po broju prisutnih na osnivačkoj skupštini Odreda izviđača “Zvezdan Nedeljković”, skauti se na velika vrata,vraćaju u Obrenovac.

Foto:lokalnenovine.rs
Ako je suditi po broju prisutnih na osnivačkoj skupštini Odreda izviđača “Zvezdan Nedeljković”, skauti se na velika vrata, vraćaju u Obrenovac. Kada je grupa bivših izviđača i entuzijasta odlučila da ispuni najveću želju svog prerano preminulog druga Zvezdana i u varoš vrati jednu od najlepših tradicija, nisu ni slutili da će interesovanje za ovakvu vrstu organizacije i oblik druženja, biti tako veliko.

Posle inicijativnog okupljanja i niza administrativnih radnji, 26. januara 2018. god. sa početkom u 19.30 časova u prostorijama Sportsko kulturnog centra, održana je Osnivačka skupština Odreda izviđača “Zvezdan Nedeljković” u Obrenovcu. Prisutne je u ime inicijativnog odbora pozdravio Slobodan Radojičić. Nakon minuta ćutanja i na taj način odavanja počasti Zvezdanu Nedeljkoviću, pristupilo se skupštinskoj proceduri, posle koje su se izviđači i formalno vratili u Obrenovac.

Veliki broj prisutnih članova nekadašnjeg veoma uspešnog i nadaleko cenjenog odreda “Buda Davidović”, čija se tradicija na ovaj način, neformalno i formalno nastavlja, kao i novih mladih budućih članova, jednoglasno su dizanjem ruku, glasali za sve skupštinske odluke. Redom su birani organi skupštine od predsedavajućeg do zapisničara, nakon čega je doneta odluka o osnivanju Odreda izviđača “Zvezdan Nedeljković” u Obrenovcu.

Usvojen je Statut i jednoglasno su izabrani sledeći organi odreda : Za starešinu odreda je izabran Ivan Ristić , za koga je predsedavajući u uvodnoj reči rekao da je praktično ceo život izviđač. Rile, kako ga mnogi u gradu prepoznaju, je pre svega veliki drugar, a onda neko ko je u izviđačima prošao bukvalno sve od običnog člana do načelnika bivšeg odreda. Za zamenika starešine odreda izabran je Slobodan Radojičić , takođe stari član i višedecenijski izviđač koji se nalazio na svim pozicijama u ovoj organizaciji. Prvi načelnik novoformiranog odreda biće Rade Janković, takođe izviđač iz “stare garde”, sa ogromnim znanjem i energijom potrebnom za novu priču. Za sekretara odreda izabrana je Dragana Brković. Blagajnik odreda u narednom period biće Svetlana Vasić. O opremi odreda brinuće ekonom Slavoljub Isailović, a u poziciji člana uprave novog odreda naći će se i Aleksandar Petrović. Nadzorni odbor budućeg odreda činiće kvartet dama : Snežana Popović, Jasmina Petrović, Aleksandra Radovanović i Marija Gradinčević.

Gosti osnivačke skupštine su bili članovi uprave Saveza izviđača Beograda na čelu sa zamenikom starešine te organizacije, Dejanom Pantićem. Prisutne je  pozdravio predsednik skupštine Saveza izviđača Srbije, Vladimir Pejaković i odredu poželeo dugovečan i uspešan rad. U ime GO Obrenovac, skupu je prisustvovao Miloš Stanojević, član veća zadužen za rad sa mladima, koji je u neformalnom razgovoru sa rukovodstvom novog odreda izrazio nadu u obostranu veoma uspešnu saradnju.

Odred, koliko sutra, očekuju redovne aktivnosti, poput formiranja vodova i četa. Prvi veliki zadatak pred novim članovima biće “Vodni tečaj” koji se organizuje tokom zimskog raspusta. Savez izviđača Beograda organizuje ovaj svojevrsni edukativni tečaj upravo u našem gradu sa ciljem da se osposobe budući predvodnici izviđačkih jedinica odreda.

U vrlo kratkom, narednom vremenskom periodu, sasvim sigurno, očekuje nas niz lepih vesti iz obrenovačkog izviđačkog odreda i akcija zbog kojih se postaje…izviđač ! Da biste postali izviđač potrebno je sledeće : Da budete pre svega dobar drug, vedar, društven, nesebičan, čestit , učtiv i da se klonite loših navika. Izviđač je koristan član zajednice u kojoj živi. Izviđač razvija duhovne, intelektualne i fizičke vrednosti. Izviđač je iskren, govori istinu i bori se za nju. Izviđač poštuje roditelje i starije osobe, a pomaže mlađima i slabijima. Izviđač stalno uči i primenjuje stečenja znanja i veštine. Izviđač voli prirodu, upoznaje je i čuva. Izviđač odgovorno izvršava zajedničke odluke… Nije teško, verujte…a onda uđe u krv i traje zauvek…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE