Obrenovac, 15.02.2019

JEL MOGUĆE?!


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Egzodus Srba sa Fejsbuka!

Foto:Profimedia
Dobar deo korisnika ove društvene mreže u Srbiji demonstrativno napušta tu društvenu mrežu, dok drugi sve masovnije otvaraju profile i na drugim, konkurentnim mrežama, a sve zato što je Fejsbuk novim pravilima koja je uveo za našu zemlju stvorio brojne probleme korisnicima.

Naime, ono što možda i najviše smeta korisnicima Fejsbuka u Srbiji jeste to što je ta mreža uvela „Explore Feed“, čime su aktivnosti stranica i grupa potisnute u drugi plan. Iako je ovo poboljšalo preglednost objava prijatelja na „Explore Feed“-u, objave političkih i zabavnih stranaca, koje su našim građanima možda i najbitnije, sada izlaze potpuno nasumično. Tako na prvom mestu mogu biti bajate vesti, stare i nekoliko nedelja, a najnovije informacije se i ne pojavljuju.

Korisnici Fejsbuka suočeni su i sa slabljenjem rezultata oglašavanja, pa oni koji zarađuju od svojih sajtova i blogova smatraju da plaćeno oglašavanje bez propratnog prirodnog dometa ne daje dovoljno dobre rezultate. Prema pojedinim procenama, prirodni domet na svim Fejsbuk stranicama tako je pao za najmanje deset puta, dok je i politički, ekonomski i medijski marketing znatno opao od uvođenja novih pravila u našoj i još nekim zemljama.

Oštre sankcije sadržaja, često i besmislene, još jedna su stvar koja nervira korisnike te društvene mreže. Kako Fejsbuk polaže pravo na sankcionisanje “teških razgovora” i “osetljivih sadržaja”, neretko se dešava da se potpuno nepotrebno (nepravedno) sankcionišu neke objave. Iako je dopušteno žaliti se i navesti da je određeni sadržaj bio, recimo, satiričnog karaktera ili da je reč o citiranju neke epske pesme i slično, sankcija će ipak ostati.

Stručnjaci koji redovno prate dešavanja na društvenim mrežama kažu da je manji deo korisnika već trajno prešao na rusku društvenu mrežu Vkontakte, dok je najveći broj korisnika Fejsbuka ostao na toj mreži, ali istovremeno imaju naloge i na Vkontakte i na Tviteru. Od svih je ipak možda najviše profitirao Instagram, čiji broj korisnika ubrzano raste.

Da nova pravila jesu stvorila određene probleme korisnicima u našoj zemlji, potvrđuje i IT stručnjak Danilo Cvjetićanin.

- I lično su me malo iznervirala ta nova pravila, ali na svakoj stranici koju korisnik prati postoji opcija da se namesti da odmah vidite šta oni izbacuju. Ipak, malo je komplikovano sve te stranice podesiti pojedinačno, te se izgubio smisao koji je ranije postojao. Zato u poslednje vreme ljudi masovno idu na Tviter i Instagram, pogotovo zato što je Tviter sada povećao broj karaktera za pisanje objava i izgleda dosta ozbiljnije a i mnogo ga je lakše koristiti. Instagram pak najbrže raste, čini mi se da su bukvalno svi sada na Instagramu, kao i da su firme prebacile reklamiranje na tu društvenu mrežu - navodi Cvjetićanin.

Ipak, dodaje da brojni stručnjaci smatraju da oglašavanje na drugim mrežama i dalje nije dovoljno efikasno kao na Fejsbuku.

- Ostaje da se vidi hoće li Fejsbuk eventualno neke od ovih noviteta ukinuti, jer su već nebrojeno puta do sada ubacivali opcije, pa ih nakon nekoliko meseci izbacivali - zaključuje Cvjetićanin.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE