Obrenovac, 10.12.2018

TEŠKO RAZBOJNIŠTVO U CENTRU JASENKA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2017.
Kada su Popovići iz Jasenka odlučili da veče provedu porodično kod svoji rođaka , ni slutili nisu da taj petak ni malo neće ličiti na ostale…

Foto:Printscreen
 Oko 18 časova su izašli iz svoje kuće koja se nalazi u samom centru ovog sela, zaključali vrata i kao nebrojeno puta do tada krenuli u goste. Kako je i običaj u ovim krajevima, red priče , red šale , kafa , poneka čašica soka ili „domaće“ i već oko 21 čas su bili pred svojom kapijom. Još uvek ništa nije najavljivalo šok i nevericu koja ih je čekala iza vrata, a prvi znak je bilo to što nisu mogla da se otvore ni posle otključavanja. Kada je domaćin upotrebio malo više snage i uspeo da uđe u svoju kuću , stolica kojom su vrata bila „poduprta“ sa unutrašnje strane mu je zaustavila dah, a prizor koji je usledio mu je sledio krv u venama.

Samo kada razgovarate uživo sa čovekom koji ugleda svoju kuću kao da je kroz nju prošao uragan, možete da osetite koliko to boli i kada mu vidite suzu koju pokušava da sakrije, kako beži niz lice, možete da vidite slike koje se ne daju opisati. Popovići su sasvim prosečna porodica koja se ne izdvaja i ne razlikuje po bilo čemu od drugih. Da ste nekoga u Jasenku ili u bilo kom drugom selu pitali da vam kažu koja porodica bi mogla da bude na meti razbojnika, Popovića  i njima sličnih, ne bi bilo ni među prvih sto. Međutim, neko nije mislio tako i imao je sasvim „nerealan“ plan. Očigledno dobro uigrana i organizovana ekipa odlučila je da svoje ne-delo izvede upravo po „onoj“ da „Lopov najbolje krade kada se najmanje krije i kada se najmanje nadaš“. Njima su Popovići bili, očigledno, odlično isplanirana meta i moglo bi se reći dobar...ulov. Nisu imali, kao svaki, dobar "profesionalac“ ni malo milosti ni za jednu sitnicu u ovom domu koja ovim ljudima znači više od bilo kog novca ili zlata koje su odneli sa sobom.

 Prevrnuto je apsolutno sve od podruma do krova i kako nam je domaćin rekao , ne postoji ni jedna kašika ili viljuška koju nisu pomerili i razbacali okolo. Svaki komad garderobe je pomeren sa svog mesta , svaki komad nameštaja je potpuno uništen ili oštećen,  svaka fotografija je zgažena ili bezobzirno pocepana.O vrednosti plena koji su poneli sa sobom je ovim ljudima takođe teško da govore, jer se pre svega radi o decenijama sakupljanom porodičnom nakitu i dragocenostima koje možda nemaju toliko veliku materijalnu vrednost, koliko se radi o ukradenim uspomenama i tradiciji u našim domovima. Novac je, kaže se u ovakvoj situaciji, najmanje bitan, ali je i taj iznos sasvim solidan za „izvršitelje“. Dva dana posle, Popovići se vraćaju svojim svakodnevnim obavezama a život ide dalje, onako kako mora , sa teškom gorčinom i milion pitanja koja čekaju odgovore.

Policija Obrenovca je na lice mesta izašla pola sata po prijavi ovog razbojništva i od tog trenutka se sprovode sve potrebne radnje kako bi neki od odgovora i odgovorni pronašli svoje pravo mesto. Petak ne mora uvek da bude „crni“ ili trinaesti da bi „krenulo po zlu“ , nekada smo za to zlo, mi ljudi, dovoljni sami sebi...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE