Obrenovac, 24.05.2019

IZNENAĐUJUĆE ODŠTETE


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2018.
Ako se povredite u javnom prevozu MOŽETE DOBRO DA SE OPARITE!

Foto:Profimedia
Putnik koji doživi nesreću u javnom prevozu, bez obzira na to dali je reč o autobusu, vozu, avionu, tramvaju ili taksi vozilu, ima pravo da naplati obeštećenje za povrede koje je zadobio, troškove lečenja, pretrpljeni strah i bol...

Kolika će mu nadoknada pripasti zavisi od stepena povrede i od toga koliko je ta nesreča uticala na njegove radne sposobnosti. Najmanja osigurana suma u slučaju trajnog invalididteta iznosi 16.000 evra, plus 4.000 evra za troškove lečenja, dok je u slučaju smrti putnika 8.000 evra najmanja suma koju može dobiti njegova porodica.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju objašnjava da je svaki putnik osiguran od dolaska na autobusku stanicu ili aerodrom, pa sve dok je u neposrednoj blizini prevoznog sredstva iz kog je upravo izašao posle završene vožnje.

- Nije važno da li se nalazi u autobusu, tramvaju, trolejbusu, vozu, avionu ili taksi vozilu, putnik je osiguran zato što je svaki prevoznik dužan da zaključi ugovor o osiguranju putnikasa nekom osiguravajućom kućom po svom izboru. To osiguranje pokriva i nezgode dok se putnik nalazi na autobuskoj stanici sa namerom da putuje, dok je u vozilu ili kad izađe iz vozila i nalazi se u neposrednoj blizin, ali je bitno da nesrećan slučaj bude u vezi sa prevozom - kaže Okanović.

On dodaje da putnik ili članovi porodice imaju pravo na dve vrste nadoknade, a rok za podnošenje zahteva za odštetu je tri godine.

- Oštećeni se obraća prevozniku da mu da podatke sa kojim osiguranjem je zaključio polisu, a zatim povređeni putnik ili rodbina poginulog podnosi zahtev za isplatu osigurane sume. Ta suma za smrtni slučaj iznosi najmanje 8.000 evra, a za trajni invaliditet 16.000 evra, plus 4.000 evra za troškove lečenja. To svaki putnik naplati bez obzira na to ko je kriv za nesreću. Drugo, putnik ima pravo da naplati odštetu za pretrpljeni bol, strah, naruženje i gubitak opšte životne aktivnosti i osiguranja onog ko je skrivio štetu. Tu se mogu naplatiti sume od 50.000 dinara pa nadalje, ne postoji gornji limit. I rodbina poginulog, osim osigurane sume, ima pravo na odštetu zbog duševnog bola - tvrdi Okanović i naglašava da osiguravajuće kuće isplaćuju osiguranu sumu do milion evra, a sve preko toga mora da plati vlasnik prevoznog sredstva u kome je putnik povređen.

U javnom prevozu su osigurni svi putnici, pa čak i oni slepi, koji nisu platili kartu ili se švercuju.

- Sve što važi za putnike koji su platili kartu, važi i za slepe putnike koji nisu platili kartu, a našli su se u vozilu u trenutku nesreće - kaže Okanović.

Advokat dr Gvozden Grgur upozorava da je jako bitno da povređeni putnik obezbedi što više materijalnih dokaza koji bi kasnije poslužili njegovom advokatu da na najlakši način putem mirnog rešenja spora ili putem tužbe u sudskom postupku dokaže da se putnik zaista i povredio. - Bitno je da putnik sačuva kartu, da, ukoliko je to moguće, obavesti policiju, eventualno da uslika prostor gde je povređen i da se što pre javi lekaru ili pozove Hitnu pomoć kako bi mu se konstatovale povrede. Ako ima i svedoka, to je još bolje. To su dokazi koje će oštećenom putniku tražiti svaki advokat da bi krenuo u proceduru naplate materijalne i nematerijalne štete - kaže Grgur i dodaje da uvek savetuje klijente da tuže vlasnika vozila jer će, ako pokušaju da se nagode, dobiti manje novca nego u sudskom prostoru.

Procedura kada dođe do nesreće - Dolazi Hitna pomoć i prevozi povređenog u bolnicu - Bolnica obaveštava policiju i daje podatke o povređenom putniku. - Policija evidentira podatke o povređenom ili smrtno stradalim putnicima. - Putnik od prevoznika traži podatke gde je osiguran - Putnik podnosi zahtev osiguravajućoj kući za isplatu zahtevane sume - Veštak medicinske struke procenjuje stepen invaliditeta - Na osnovu stepena povreda određuje se osigurana suma koja će biti isplaćena oštećenom - Putnik podnosi drugi zahtev za isplatu odštete osiguravajućoj kući kod koga je osiguran onaj ko je izazvao nesreću

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE