Obrenovac, 19.05.2019

VELIKI JAZ U NAŠOJ ZEMLJI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2018.
Najbogatiji u Srbiji troše 1.407 evra više od najsiromašnijih

Foto:Profimedia/Pixabay
Srbija mora da poboljša tržište rada, poreski sistem i socijalnu politiku kako bi sprečila sve veći rast nejednakosti, smatra Svetska banka.

Promene koje se trenutno dešavaju u Srbiji slične su onima koje su zahvatile Zapadnu Evropu i pokazuju da u zemlji dolazi do polarizacije na tržištu rada - poslovi koji nisu rutinski i koji sa sobom nose ozbiljne zadatke rastu, dok rutinski poslovi koji se umnogome oslanjaju na automatizaciju se smanjuju.

Ovaj izveštaj pokazuje da je mogućnost onih koji su rođeni 1980-ih godina da steknu visoko obrazovanje dva puta manja, nego za one koji su rođeni 1940-ih. Cilj ovog izveštaja je da ukaže na sve veće podele između onih koji imaju dobrobit od novog sistema i onih koji se u njemu osećaju zapostavljeno.

Nejednakost je izražena unutar Srbije, po regionima.

- Prosečna razlika u potrošnji domaćinstva između najbogatijih i najsiromašnijih iznosi 1.407 evra.

Prostorni jaz ne postoji samo u potrošnji po domaćinstvu, već i u drugim oblastima, kao što su, na primer, PISA testovi. Rezultati ovog testiranja pokazuju da je 2015. godine razlika između ruralnog i urbanog stanovništva bila jednaka jednoj školskoj godini.

Siromaštvo u Srbiji je opalo, pokazuju podaci Svetske banke. Ekspanzija srednje klase je smanjena. Dok je udeo siromašnih u populaciji značajno opao od 2000 do 2015. godine, udeo srednje klase, odnosno onih koji žive sa 11 do 28 dolara dnevno, opao je sa 43 odsto, koliko je iznosio u 2008. godini, na 38 koliko je iznosilo 2013. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE