Obrenovac, 28.02.2020

OCENE SE DELE I ŠAKOM I KAPOM


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2019.
Jedinica skoro izbrisana iz osnovnih i srednjih škola

Foto:Pixabay
Poklanjamo ocene šakom i kapom. Ako ne pristanemo da damo veću ocenu, sumnja se u naš rad, proglašavamo se nesposobnima da učimo decu, i to je takav pritisak da na kraju moramo da popustimo.

Molim vas, prestanite to da radite! Prestanite da nas terate da deci dajemo ocene koje nemaju pokriće u znanju.

Ovako nastavnik Milorad Antić, u ime Foruma srednjih stručnih škola i svojih kolega, apeluje na roditelje, direktore škola i Ministarstvo prosvete. Kako kaže, o masovnom poklanjanju ocena i pritiscima koje prosvetari trpe stalno se priča po zbornicama i hodnicima škola, ali nastavnici više ne znaju šta da učine da bi to prekinuli.

- Jedinica više ne postoji kao ocena. U osnovnim školama je odavno nema, a sad se polako briše i iz gimnazija i srednjih stručnih škola. Kad bi se nastavnik usudio da učeniku koji ništa ne zna da jedinicu, prošao bi golgotu. Bio bi okrivljen da ne drži dobro dopunsku nastavu i da ne objašnjava kako treba, iako na dopunsku nastavu đaci ili odbiju da dođu ili dođu i neće da slušaju - priča Antić za Telegraf.rs.

On upozorava roditelje da trkom za ocenama koje nemaju pokrića u znanju čine deci medveđu uslugu i uče ih pogrešnim vrednostima u životu.

- Deca tako prihvataju potpuno pogrešan sistem vrednosti u kojem se sve može završiti preko veze ili "na mufte". Mnoge ocene su šarena laža. Zamislite kakav je to poraz za ovo društvo kada u srednju školu dođe neko ko ne zna da reši složeniju računsku operaciju ili brka tablicu množenja, neko ko ne zna sopstvenu istoriju i geografiju - navodi on.

U tom vrzinom kolu pritisaka i ucena učestvuju svi, dodaje Antić, od roditelja do direktora škola i Ministarstva prosvete.

- Ako se sećate, sam ministar je rekao da treba smanjiti gradivo za ocene 2,3,4,5... To ne vodi nikuda, osim dodatnom srozavanju već opalih kriterijuma - ističe Antić.

Sa njim je saglasna i nastavnica medicinske škole u Beogradu koja priča da se, zbog nemogućnosti da ikome da jedinicu, dešava da medicinski tehničar izađe iz škole bez minimuma znanja.

- Pravilnik kaže: ako učenik ima dve jedinice i dve dvojke, to je dvojka. Ali, verujte, sa tim ocenama učenik nema ni osnovno znanje koje je potrebno da bi sutra obavljao tako odgovoran posao.

- Pritom, i dvojke koje mu damo, dobio je na osnovu vrlo siromašnih odgovora, jer je dovoljno da učenik pokaže tek neki minimum znanja i nastavnik mora da mu da pozitivnu ocenu - upozorava ova profesorka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE