Obrenovac, 19.01.2019

Projekat 'Strength2Food' stigao u OŠ 'Jefimija'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2018.
Projekat koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta ishrane dece u Srbiji realizuje se i u jednoj od obrenovačkih škola.

Foto:Printscreen
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u martu ove godine uvrstilo Osnovnu školu „Jefimija“ u pilot projekat pod nazivom „Strength2Food“. Radi se o velikom međunarodnom projektu koji ima 30 partnera, a koji se tiče unapređenja kvaliteta ishrane dece u osnovnim školama koje imaju svoju kuhinju.

„Projekat pokriva sistem javnih nabavki jer je nama želja da pomognemo školama da nabavljaju kvalitetniju, a ne najjeftiniju hranu. Pokriva i oblast poljoprivrede. Nama je cilj da pomognemo lokalnim poljoprivrednim proizvođačima da direktno snabdevaju škole i druge javne institucije. Dakle, cilj je poboljšanje kvaliteta ishrane dece u osnovnim školama kroz saradnju sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Ratko Bojović, direktor Evropske trening akademije.U čitav program uključeno je 29 škola, od toga šest beogradskih, odnosno jedna obrenovačka u kojoj će se on sprovoditi u vremenskom intervalu od tri godine.

Biljana Desančić, direktorka OŠ „Jefimija“, naglasila je da će projekat doneti znatno zdraviju ishranu, da će više pažnje biti usmereno ka željama učenika i roditelja, a sve u skladu sa neophodnim nutritivnim i energetskim vrednostima.


Dr Stiv Kvori, jedan od autora projekta, kaže da će za šest meseci imati precizne rezultate koji će nedvosmisleno pokazati kako se hrane deca u Srbiji u odnosu na decu u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj. Prema njegovim rečima, mladi uglavnom jedu više peciva, a malo povrća. Dr Kvori je istakao da će se kroz projekat u velikoj meri smanjiti i količina hrane koja se baca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE