Obrenovac, 15.02.2019

KAKO DA IZBEGNETE PLA─ćANJE?


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2018.
Evo kada zastarevaju saobra─çajne kazne...

Foto:Profimedia


´╗┐

Statistika pokazuje da ─Źak dve tre─çine prekršaja u Srbiji zastari, te u tom slu─Źaju okrivljeni ne snosi bilo kavu odgovornost. Postoje dve vrste zastarelosti - relativna i apsolutna...

Ulice grada nalaze se pod budnim okom kamere, vo┼żnja ┼żutom trakom, bez vezanog pojasa ili brzinom ve─çom makar jednog kilometra na ─Źas od dozvoljenog, ali i rušenje javnog reda i mira ili kršenje komunalnog reda doveš─çe do toga da se protiv nesavesne osobe pokrene prekršajni postupak. Voza─Źi ─Źesto prave prekršaje, dr┼żava ih, uglavnom s pravom ka┼żnjava, ali mnogi od njih ne znaju da njihova saobra─çajna kazna mo┼że da zastari.

Za zastaru postoje dva roka - od godinu dana i dve godine.

Kada se zna da saobra─çajne kazne nisu zanemarljive, ali i druge kazne osim saobra─çajnih, pa se tako buka, upotreba pirotehnike, neo─Źiš─çen prostor ispred ulaza ili nepropisno parkiranje mogu sankcionisati nov─Źanom sumom koja dosti┼że i do 150.000 dinara.

Za gra─Ĺane je najva┼żnije da znaju da li je postupak zastareo i po kojoj osnovi, pre nego što se na poziv MUP-a gra─Ĺani izjasne o kazni u predistra┼żnom postupku ili da se izjasne o ve─ç pokrenutom postupku na poziv suda.

Statistika pokazuje da ─Źak dve tre─çine prekršaja u Srbiji pojede prašina, te u tom slu─Źaju okrivljeni ne snosi bilo kavu odgovornost.

Advokat Maja Orlovi─ç objašnjava za Telegraf da postoje relativna i apsolutna zastarelost.

- Apsolutna zastarelost nastupa za dve godine, a po─Źinje da se ra─Źuna se od dana izvršenja prekršaja, što zna─Źi da apsolutna zastara nastupa na dan kada je izvršen prekršaj. Ako je izvršen 31.01.2018. godine, apsolutna zastara nastupa 31.01.2020. godine. Zastarevanje se prekida svakom procesnom radnjom suda koja se preduzima radi vo─Ĺenja prekršajnog postupka. Od tad te─Źe relativna zastara, koja se ra─Źuna od poslednje radnje nadle┼żnog suda koja je preduzeta radi vo─Ĺenja prekršajnog postupka.

- To zna─Źi da bilo kakavo upu─çivanje npr. poziva okrivljenom, zahtev nadle┼żnoj policijskog stanici da se utvrdi ta─Źna adresa okrivljenog, zahtev nadle┼żnoj policijskoj stanici za dovo─Ĺenje okrivljenog itd. prekida relativno zastarevanje. To prakti─Źno zna─Źi da ako od dana pokretanja prekršajnog postupka pa do prvog poziva okrivljenom pro─Ĺe više od godinu dana, to je relativna zastara - objasnila je Orlovi─çeva.

U tom slu─Źaju, prekršilac koji smatra da je nastupila relativna zastarelost treba da istakne prigovor nastupanja relativne zastarelosti sudu, mo┼że i usmenim i pisanim putem.

- Tako─Ĺe treba naglasiti da postoji i zastarelost izvršenja kaznene mere, gde tako─Ĺe apsolutna zastara nastupa posle dve godine, a relativna posle godinu dana. Pa tako ukoliko od pravosna┼żnosti presude do obaveštenja o zabrani upravljanja vozilom protekne više od jedne godine, izvršenje je zastarelo i tako─Ĺe osu─Ĺeni treba da istakne prigovor zastarelosti izvršenja kazne sudu - pojasnila je advokatica i naglasila da se ova tuma─Źenja ne ti─Źu samo saobra─çajnih prekršaja, ve─ç i javnog reda i mira, komunalnih prekršaja itd.

Opšti rok o zastarelosti Zakona o prekršajima se jedino ne odnosi na oblasti carinskog, spoljnotrgovinskog, deviznog poslovanja, javnih prihoda i finansija, prometa robe i usluga i vazdušnog saobra─çaja, kada je potrebno da pro─Ĺe od pet do deset godina.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE