Obrenovac, 04.07.2020

KAKO SE REŠITI KOVANICA U SRBIJI?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.08.2017.
Evo gde se mogu zameniti metalni evri

Foto:Profimedia
Ovlašćene menjačnice u Srbiji mogu da se odluče da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ta usluga nemoguća.

"Banke i ovlašćeni menjači mogu da primaju strani kovani novac od građana, ali nije propisana njihova obaveza da to čine, već im je ostavljena mogućnost da samostalno odluče po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom", objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, navodi portal.

Dodaje dalje da se ovlašćene menjačnice mogu odlučiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemoguća, a glavni razlog je njegova velika težina u odnosu na nominalnu vrednost, kao i komplikovana obrada i transport.

"Težina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to naplaćuju visoku proviziju pri otkupu", precizira se u tekstu.

Građani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju veću količinu metalnog novca, mogu da ga zamene za dinare, a takođe mogu sitne evre da ukrupne u veće apoene, kažu za Kamaticu u Udruženju menjača Srbije, i dodaju da tu uslugu za sada vrše samo Exclusive Change i VIP menjačnica.

Kada je reč o nemogućnosti podizanja ili polaganju metalnog novca na devizne račune gradjana, NBS objašnjava da, ukoliko bi banka u skladu sa svojom poslovnom politikom vršila otkup stranog kovanog novca, postavlja se pitanje u kojoj meri bi se manipulativni troškovi (transport, obezbeđenje pošiljke, osiguranje pošiljke i sl.) prelili na građane.

To je ujedno i glavni razlog zbog koga nije moguće podići/položiti inostrane kovanice na devizne račune gradjana, jer banke neće da se izlažu navedenim troškovima, i iz tog razloga prilikom isplate iznosa koji su manji od pet evra banke isplatu vrše u dinarskoj protivvrednosti po efektivnom kursu banke na taj dan, zaključuje se u tekstu portala Kamatica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE