Obrenovac, 22.08.2019

KAKO SE REŠITI KOVANICA U SRBIJI?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.08.2017.
Evo gde se mogu zameniti metalni evri

Foto:Profimedia


´╗┐

Ovlaš─çene menja─Źnice u Srbiji mogu da se odlu─Źe da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ta usluga nemogu─ça.

"Banke i ovlaš─çeni menja─Źi mogu da primaju strani kovani novac od gra─Ĺana, ali nije propisana njihova obaveza da to ─Źine, ve─ç im je ostavljena mogu─çnost da samostalno odlu─Źe po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom", objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije, navodi portal.

Dodaje dalje da se ovlaš─çene menja─Źnice mogu odlu─Źiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemogu─ça, a glavni razlog je njegova velika te┼żina u odnosu na nominalnu vrednost, kao i komplikovana obrada i transport.

"Te┼żina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to napla─çuju visoku proviziju pri otkupu", precizira se u tekstu.

Gra─Ĺani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju ve─çu koli─Źinu metalnog novca, mogu da ga zamene za dinare, a tako─Ĺe mogu sitne evre da ukrupne u ve─çe apoene, ka┼żu za Kamaticu u Udru┼żenju menja─Źa Srbije, i dodaju da tu uslugu za sada vrše samo Exclusive Change i VIP menja─Źnica.

Kada je re─Ź o nemogu─çnosti podizanja ili polaganju metalnog novca na devizne ra─Źune gradjana, NBS objašnjava da, ukoliko bi banka u skladu sa svojom poslovnom politikom vršila otkup stranog kovanog novca, postavlja se pitanje u kojoj meri bi se manipulativni troškovi (transport, obezbe─Ĺenje pošiljke, osiguranje pošiljke i sl.) prelili na gra─Ĺane.

To je ujedno i glavni razlog zbog koga nije mogu─çe podi─çi/polo┼żiti inostrane kovanice na devizne ra─Źune gradjana, jer banke ne─çe da se izla┼żu navedenim troškovima, i iz tog razloga prilikom isplate iznosa koji su manji od pet evra banke isplatu vrše u dinarskoj protivvrednosti po efektivnom kursu banke na taj dan, zaklju─Źuje se u tekstu portala Kamatica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE