Obrenovac, 22.02.2019

Kakvi su zaista brakovi u Srbiji?


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2018.
Odgovor na pitanje 'kako vam je u braku, koliko ste zadovoljni', zavisi─çe od toga koga pitate, mu┼íkarca ili ┼żenu, pa ─çete se i sami zapitati da li njih dvoje ┼żive u istom braku. Naime, kako je pokazalo jedno doma─çe istra┼żivanje, ┼żene su manje zadovoljne brakom nego njihovi mu┼żevi

Foto:Profimedia


´╗┐

Za odgovorima na ova pitanja tragala je i dr Jelena Šakoti─ç Kurbalija, vanredni profesor na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Studija koja je sprovedena na uzorku od 2.306 ┼żena uzrasta do 19 do 76 godina i na uzorku od 498 parova koji su u braku proveli izme─Ĺu šest meseci i 57 godina, pokazala je da se ┼żene ─Źeš─çe ┼żale na probleme u braku i uo─Źavaju mnogo više bra─Źnih problema, dok muškarci mnoge od tih problema ne uvi─Ĺaju ili ih smatraju neva┼żnim, piše "Politika".

Ono što je zajedni─Źko osobama oba pola jeste ─Źinjenica da je nezadovoljastvo brakom najva┼żniji uzro─Źnik razvoda.

- Iako nam bajke, koje se obi─Źno završavaju re─Źenicom "ven─Źali su se i bili sre─çni do kraja ┼żivota", govore da je brak sa "pravom osobom" sinonim za sre─çu i blagostanje, u realnosti je ven─Źanje samo ─Źin kojim zapo─Źinje bra─Źni odnos, ispunjen svakodnevnim stresnim uticajima. Nijedan brak ne mo┼że biti bez konflikta, porodi─Źnih problema, neizvesnosti, li─Źnih frustracija i svih drugih enugodnih ose─çanja. Ni najfukncionalniji brakovi nisu oslobo─Ĺeni stresa, bra─Źnih i roditeljskih konflikata, a stepen bra─Źne funkcionalnosti meri se uspešnoš─çu bra─Źnih partnera da prevazilaze postoje─çe krize, odnosno da se pojedina─Źno razviju kao par. Zbog toga je dobar brak onaj odnos u kome se oba partnera ose─çaju dobro - isti─Źe dr Jelena Šakoti─ç Kurbalija.

Koji ┼żivotni doga─Ĺaji najviše uti─Źu na do┼żivljaj smanjenja kvaliteta bra─Źnog odnosa?

Istra┼żivanja pokazuju da su za ┼żene to prvenstveno negativni doga─Ĺaji unutar braka i porodice, a kod muškaraca oni koji dolaze sa posla ili finansijski problemi.

Zanimljivo je da ┼żene fiziološki znatno sna┼żnije reaguju na promene u bra─Źnom odnosu, nego muškarci.

- Istra┼żivanja bra─Źnih odnosa u našoj sredini pokazala su da muškarcima, prilikom razmatranja razvoda, pored procene zadovoljstva, znatno doprinosi i njihova procena (ne)slaganja sa suprugom u vezi sa pitanjima koja su va┼żna za svakodnevno funkcionisanje. To su pre svega vo─Ĺenje finansija, odnos prema ku─çnim obavezama, prema religiji, rekreaciji, prijateljima, ro─Ĺacima i roditeljima, ┼żivotnoj filozofiji, donošenju odluka... ┼Żene na razmišljanje o razvodu motiviše i neustaglašenost u seksualnim odnosima i ispoljavanju emocija - objašnjava dr Šakoti─ç Kurbalija, koja je o temi napisala i monografiju "Bra─Źni odnosi u Srbiji: povezanost kvaliteta, potencijala za razvod i spremnosti za tra┼żenje psihološke pomo─çi", piše "Politika".

Na pitanje da li su deca vezivno tkivo braka, ona ka┼że da na neki na─Źin jesu.

- Naše istra┼żivanje pokazalo je da deca u─Źvrš─çuju brak, odnosno pove─çavaju stabilnost bra─Źne zajednice, ali sni┼żavaju njen kvalitet. Naime, nakon dolaska deteta na svet menja se kvalitet emocionalno-seksualnog odnosa me─Ĺu supru┼żnicima i ose─çaj bliskosti. Porast broja dece u porodici dovodi do toga da ┼żena manje razmišlja o razvodu, iako je sve nezadovoljnija brakom, a kako godine prolaze, brakovi su sve stabilniji - i manje kvalitetni. Studije pokazuju da su ┼żene koje ┼żive u braku bez dece zadovoljnije brakom, ali i spremnije da se razvedu ako kola krenu nizbrdo. ┼Żene koje ┼żive u braku sa decom u proseku su manje spremne da se razvedu - isti─Źe ovaj psiholog.

Istra┼żivanja govore da broj dece u porodici verovatno smanjuje verovatno─çu da do─Ĺe do razvoda braka, ali pokazuje da su najnestabilniji oni brakove u kojima je dete ro─Ĺeno pre sklapanja braka, odnosno brakovi kojima je "kumovala" trudno─ça. Va┼żi i obrnuto - najstabilniji su oni brakovi u kojima je dete za─Źeto nakon ulaska u brak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE