Obrenovac, 21.09.2019

SUŠITE VEŠ NA TERASI I KAPLJE VAM KLIMA? Evo kolike kazne biste mogli da platite


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2017.
Ogla┼íavanje na banderama, kapljanje klima na ulicu, ┼íirenje ve┼ía na terasi, ┼íaranje fasada i drugih objekata, neo─Źi┼í─çeno li┼í─çe ili sneg, prodaja alkohola pijanim osobama, vra─Źanje i prosja─Źenje je ka┼żnjivo po gradskim propisima i republi─Źkim zakonima, ali malo je onih koji su zbog njihovog kr┼íenja zaista sankcionisani. A posledica neka┼żnjavanja, opet, dovodi do toga da po─Źinilac ni ne zna da je u─Źinio ne┼íto protivzakonito

Foto: RAS Srbija


´╗┐

Kapljanje iz klima-ure─Ĺaja

Iako odluka o komunalnom redu ka┼że da se klima-ure─Ĺaj postavlja tako da onemogu─çi izlivanje kondenzata na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, malo je onih koji je zaista i poštuju. A da biste se u to uverili dovoljno je prošetati se bilo kojom gradskom ulicom. ─îak ni oni koji spoljašnji kraj creva odla┼żu u flaše, krše Zakon koji ka┼że da se kondenzovana vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do same zemlje, ve─ç nazad u stan.

Propisane kazne

 • za fizi─Źko lice 5.000 dinara
 • za pravno lice 50.000 dinara

Oglašavanje na banderama, semaforima, znakovima...

Bandere, saobra─çajni znakovi, "halo" govornice, semafori ili autobuska stajališta ─Źesto su "ukrašeni" nepregledno nalepljenim oglasima.

Ovakav na─Źin oglašavanja je zabranjen, osim ako se to ne ─Źini na mestu posebno predvi─Ĺenom za takvu vrstu plakata. U 2017. još niko nije ka┼żnjen za lepljenje plakata i oglasa na zabranjenim mestima.

Propisane kazne

 • za fizi─Źko lice od 5.000 do 10.000 dinaraza preduzetnike od 25.000 do 30.000 dinaraza pravna lica od 50.000 do 100.000 dinara

Širenje veša na terasi

Zakon koji krši gotovo svaka doma─çica u Beogradu, a ┼żivi u stambenoj zgradi odnosi se na prostiranje veša. Širenje, odnosno sušenje veša na terasi, balkonu ili lo─Ĺi koja je vidljiva sa neke javne površine zabranjeno je Odlukom o komunalnom redu.

U istom ─Źlanu te odluke navodi se i da je na terasu i balkon zabranjeno odlagati glomazne stvari koje narušavaju izgled zgrade.

Propisana kazna

 • za fizi─Źko lice 2.500 dinara

Ništa ne bacajte kroz prozor

Beogra─Ĺani koji nakon obroka istresu mrvice iz stolnjaka kroz prozor ili preko ograde terase tako─Ĺe bi mogli da budu ka┼żnjeni. Istu sudbinu ─Źeka i one koji tresu tepih, posteljinu ili bacaju sme─çe.

Propisana kazna

 • za fizi─Źko lice 8.000 dinara

Crtanje i pisanje grafita

Na skoro svakoj fasadi zgrada u centru mogu se videti nepregledni napisi sprejevima i crte┼żi, a u naseljima van centra još je gore.

Gradskom odlukom iz februara 2015. godine ovakav vid vandalizma se ka┼żnjava nov─Źano ili radom u javnom interesu.

Propisane kazne

 • nov─Źano od 5.000 do 20.000 dinara
 • 40 do 60 sati rada u javnom interesu

Neo─Źiš─çeni prilazi

Oni koji ispred svoje zgrade, poslovnog objekta, neizgra─Ĺenog gra─Ĺevinskog zemljišta, prilazne staze ne o─Źiste sneg i led, mogli bi biti ka┼żnjeni. Osim toga, prilikom ─Źiš─çenja se ne smeju zatpavati slivnici ili ometati kretanje pešaka ili saobra─çaja. U istoj odluci navedeno je i da se mora ─Źistiti liš─çe, ali i dr┼żati u urednom stanju izgled oko stambenog objekta.

Predvi─Ĺene kazne

 • za fizi─Źko lice 10.000 dinaraza pravno lice (Skupština stanara) do 100.000 dinara

Prodaja alkohola ve─ç pijanim mušterijama

Ako radite u prodavnici ili ugostiteljskom objektu, a alkohol tra┼żi neko ko je ve─ç vidno pijan a pritom naruši javni red i mir, mogli biste biti nov─Źano ka┼żnjeni. Isti ─Źlan ovog propisa odnosi se na prodaju alkohola osobama mla─Ĺim od 16 godina.

Predvi─Ĺene kazne

 • od 20.000 do 100.000 dinara

Vra─Źanje i gatanje

Gledanje u šolju, tuma─Źenje snova ili bilo koji vid proricanja sudbine "na na─Źin kojim uznemirava gra─Ĺane" ka┼żnjivo je zakonom.

Ove radnje se u zakonu karakterišu kao "obmanjivanje", te bi, teorijski gledano, i za bezazlenu zabavu kakvo je gledanje u šolju uz kafenisanje, mogli da budete ka┼żnjeni nov─Źano i radom u javnom interesu.

Propisane kazne

 • nov─Źano od 10.000 do 50.000 dinara40 do 120 sati rad u javnom interesu

Zbog prosja─Źenja u zatvor

Zakonom usvojenim prošle godine predvi─Ĺeno je da osobama koje prosja─Źenjem ugro┼żavaju spokojstvo gra─Ĺana ili narušavaju javni red i mir sledi nov─Źana kazna.

Osim toga, onom ko organizuje ovakve radnje ili za prosja─Źenje koristi maloletne osobe mogao bi da dobije i zatvorsku kaznu do 60 dana.

Zapre─çene kazne

 • za prosja─Źenje: od 5.000 do 10.000 dinara ili zatvor do 30 dana
 • za organizovanje prosja─Źenja: nov─Źano 50.000 do 100.000 dinara ili zatvora od 30 do 60 dana

Neta─Źan sat

Stambene zgrade koje na nekom svom delu imaju istaknut sat, a koji nije u funkciji ili jednostavno ne pokazuje ta─Źno vreme, mogle bi biti sankcionisane.

Za njegovo postavljanje i odr┼żavanje odgovorne su skupštine stanara koje bi i morale da plati eventualnu nov─Źanu kaznu.

Predvi─Ĺena kazna

 • nov─Źano od 50.000 do 500.000 dinara

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE