Obrenovac, 22.01.2020

SRBIJI PRETI KOLAPS AUTOBUSKOG SAOBRAĆAJA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2019.
Vozni park zastareo, a vozači odlaze!

Foto:Profimedia
Dok na srpskim drumovima raste broj putničkih automobila, državna statistika beleži pad broja autobusa. Tako je prošle godine ukupno registrovano 9.880 autobusa, što je za 45 manje nego 2017, pri čemu je broj novih vozila opao za drastičnih 46,8 odsto!

Iz udruženja Srbijatransport ističu da ovi podaci najbolje pokazuju da je stanje u javnom prevozu putnika alarmantno i da zahteva hitnu reakciju nadležnih kako građani ne bi ostali bez ove javne usluge.

- Sektor prevoza putnika je u izuzetno teškoj situaciji. Drastično je smanjen broj putnika zbog nelojalne konkurencije, što je dovelo do urušavanja autobuskih prevoznika, jer im vozni park zasterava, a vozači odlaze. Sve je to posledica neuređenog poslovnog ambijenta u kome siva ekonomija, odnosno nelegalni prevoz, dostiže 40 odsto - ocenio je za "Kurir" Goran Aleksić, direktor Srbijatrasporta.

Ovo udruženje je, kako dodaje, pre nekoliko godina Ministarstvu saobraćaja predložilo izradu strategije prevoza putnika, ali pomaka nije bilo.

- Javni prevoz putnika je urušen i neophodan je sistemski stručan i odgovoran pristup da se to reši. Ministarstvo mora da se bavi time - zaključio je Aleksić.

Inače, prošle godine je prvi put registrovano za 12,7 odsto više putničkih automobila u odnosu na prethodnu godinu, teretnih vozila za 3,9 odsto više, motocikala za 16,9 odsto, mopeda za 28,9 odsto, dok je broj radnih vozila manji za šest odsto.

- Najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su: "folksvagen", "opel", "fijat", "reno", "pežo", "ford", "sitroen" i "audi" - navodi se u izveštaju Zavoda za statistiku.

STATISTIKA

- 22.000 zaposlenih ima u sektoru autobuskog prevoza
- 600 firmi se bavi prevozom putnika
- 9.880 autobusa registrovano u Srbiji

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE