Obrenovac, 24.05.2019

KAMATE IDU I DO 70 ODSTO


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 03.08.2018.
Više od 100.000 građana u nedozvoljenom minusu

Foto:Profimedia/Oredia
Oko 110.000 građana Srbije ima problem da izađe iz nedozvoljenog minusa, a ova vrsta pozajmice ih mnogo košta s obzirom na to da kamate idu i do 70 odsto godišnje.

Prema podacima Narodne banke Srbije, kamatne stope na dozvoljena prekoračenja po tekućem računu iznose u proseku 29,3 procenta iako se u nekim bankama kreću i do 36,05 odsto godišnje. Iako su banke od 2013. godine bile pod pritiskom Narodne banke Srbije da smanje ovaj vid zaduživanja, one su ih do sada oborile 5,6 odsto, dok su istovremeno kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu snižene 10,3 procenata.

Inače, Srbija ima verovatno najviše kamate na dozvoljeni minus u Evropi. Još 2012. godine u Evropi je prosek bio svega osam odsto. Ni stabilan kurs, niska inflacija i povoljna referentna kamatna stopa nisu bili dovoljan razlog bankama da pojeftine ovu uslugu.

- Pozajmice po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja nezivesni - kažu u Narodnoj banci Srbije.

Oni dodaju da to ne znači da građani ne treba da koriste ovu vrstu zajma, već da odluku o korišćenju donose na osnovu proverenih informacija. Zbog dužeg roka i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara nego pozajmice po tekućem računu.

U Narodnoj banci Srbije ne znaju koliko je tačno korisnika ove vrste pozajmica, ali kažu da je zaduženje građana po ovom osnovu u maju ove godine iznosilo više od 22 milijarde dinara, što čini manje od tri procenta ukupnih kredita odobrenih građanima.

Dozvoljeni minus je najbrži oblik pozajmice, koji može da dobije svaki bankarski klijent s redovnim primanjima, bilo da je reč o plati ili penziji. Odobrava se brzo, najčešće u visini mesečnog priliva na račun. Kada se odobreni iznos prekorači, klijent je u docnji, a ovako se vode svi oni koji iz minusa ne mogu da izađu duže od dva meseca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE