´╗┐ NE BRINITE OKO KATASTRA

Obrenovac, 19.08.2018

NE BRINITE OKO KATASTRA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
Umesto vas radi─çe po slu┼żbenoj du┼żnosti

Foto:Thinkstock


´╗┐

Gra─Ĺani Srbije od 1. jula ne─çe morati li─Źno da podnose zahtev za upis imovine u katastar jer ─çe umesto njih to po slu┼żbenoj du┼żnosti raditi ovlaš─çeni organi.

Odnosno, to ─çe raditi sudovi, javni bele┼żnici, javni izvršitelji...

Trenutno je u skupštinskoj proceduri Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, i po njegovom usvajanju znatno ─çe biti ubrzan proces uknji┼żbe. 

"Upis u katastar vrši─çe se po slu┼żbenoj du┼żnosti, na osnovu isprava za upis koje ─çe, opet po slu┼żbenoj du┼żnosti, dostavljati organi i vršioci javnih ovlaš─çenja koji su tu ispravu doneli, sastavili, odnosno potvrdili", ka┼że Borko Draškovi─ç, direktor Republi─Źkog geodetskog zavoda u razgovoru za Magazin biznis. 

To su, kako dodaje, sudovi, javni bele┼żnici, javni izvršitelji i drugi organi i vršioci javnih ovlaš─çenja, ali nije isklju─Źena mogu─çnost da zahtev za upis podnese i stranka. 

Dosadašnji na─Źin ukni┼żbe je i doveo do nea┼żurnosti katastra, jer gra─Ĺani nisu uvek podnosili zahtev u katastru za provo─Ĺenje nastale promene na nepokretnosti, a od sada ─çe taj posao za njih, elektronskim putem, obaviti obveznici dostave. 

Sudovi su obavezni da to u─Źine u roku od tri dana od dana izvršnosti odluke, a javni bele┼żnici i ostali organi u roku rok 24 ─Źasa. 

Javni bele┼żnici su obavezni da se putem e-šaltera pove┼żu sa Zavodom najkasnije do 1. jula ove godine, a ostali obveznici do 1. novembra. Prema Predlogu zakona, zahtev za upis ─çe se podnositi elektronskim putem, a u formi papirnog dokumenta mo┼że se podneti do 31. decembra 2020. godine. 

Draškovi─ç navodi da se sada prvi put predvi─Ĺa i upis predbele┼żbe objekata u izgradnji, kao i ugovora o prometu stanova, gara┼ża, poslovnih prostora. 

"To je od velikog zna─Źaja jer se upisom predbele┼żbe zauzima redosled prvenstva kod upisa prava", isti─Źe on. 

Napominje tako─Ĺe da slu┼żbe za katastar ne─çe vršiti proveru zakonitosti isprave kad se upis vrši na osnovu odluka sudova i drugih nadle┼żnih organa i vršilaca javnih ovlaš─çenja, kao i na osnovu isprava koje su sastavili, odnosno potvrdili javni bele┼żnici ili sudovi. 

"Zakon ─çe omogu─çiti da javni bele┼żnici, kao i preduzetnici i pravna lica upisana u registar geodetskih organizacija, mogu izdavati izvode iz lista nepokretnosti i lista voda, koji ─çe imati istu dokaznu snagu kao da ih je izdao Republi─Źki geodetski zavod", ka┼że Draškovi─ç. 

Da bi omogu─çio što br┼że i efikasnije obavljanje poslova u vezi sa upisom u katastar nepokretnosti, RGZ je preko svog sajta www.rgz.gov.rs ponudio tri nova elektronska servisa. 

Tako ─çe preko sajta RGZ-a gra─Ĺanin mo─çi da proveri u kojoj je fazi rešavanje njegovog predmeta izborom naziva slu┼żbe i unosom broja predmeta, mo─çi ─çe da zaka┼że prijem kod rukovodilaca slu┼żbi, i da izborom slu┼żbe i unosom broja predmeta od ponu─Ĺenih datuma i termina bira onaj koji mu najviše odgovara, kao i da zaka┼że termin za predaju zahteva. 

"Za sada, ovo je mogu─çe u Beogradu, a u pripremi su i drugi ve─çi gradovi", ka┼że direktor Republi─Źkog geodetskog zavoda Borko Draškovi─ç. 

Za sada ne postoji mogu─çnost da zaposleni u katastru prime uplate administrativnih taksi, a u toku je postupak da se direktno na šalteru, na POS terminalu omogu─çi bezgotovinsko pla─çanje karticama iz sistema Dina, Viza, Master i Mastro.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE