Obrenovac, 22.08.2019

U SRBIJI DOBIJATE SAMO SOK


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2018.
Za kašnjenje vozova u Evropskoj uniji železnice će vraćati pare, a kod nas je praksa 'malo' drugačija...

Foto:Tanjug/Oksana Toksić
Evropska unija usvojila je novu regulativu za bolja prava putnika u železničkom saobraćaju po kojoj, ukoliko voz kasni sat vremena, putnici mogu da zahtevaju povraćaj od 50 odsto iznosa cene karte.

Od sat i po do dva povraćaj je 75 odsto, a za svako kašnjenje duže od dva sata moći će da računaju na povraćaj celokupnog iznosa karte. Ta prava moći će da ostvare čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uslovima.

- Mnogo korisnika železničkog prevoza smatralo je da ne mogu da ostvare nikakva prava u slučaju kašnjenja voza, loših veza ili otkazivanja putovanja. Tome doprinosi i činjenica da većina država članica ima mehanizme kojima svoje železnice izuzima iz obaveza o pravima potrošača - izjavila je za "Politiku" Biljana Borzan, hrvatska evro-parlamentarka i članica Odbora za zaštitu potrošača koja je takođe učestvovala u izradi ove direktive.

Ona smatra da će predlog koji je nedavno usvojen bolje zaštititi putnike u železničkom saobraćaju.

- Bolje se regulišu prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog voza, kasnite i na sledeći. Potencira se, takođe, pravo na informisanost. Putnik pri kupovini karte mora da bude obavešten o najboljim opcijama i svojim pravima - navela je Borzan.

Situacija u Srbiji drugačija je u odnosu na EU. Kako kažu u preduzeću "Srbija voz", regulativa koja je nedavno izglasana na nivou Unije i ona koja važi kod nas se razlikuju, ali je, dodaju, cilj da se one što pre usklade iako Srbija nije članica EU.

Zato je, kako kažu, u prethodnom periodu usvojen pravilnik Evropskog parlamenta i Saveta o pravima i obavezama putnika u železničkom saobraćuju.

- Poštujemo te odredbe, osim kada je reč o naknadama putnicima u slučaju kašnjenja, jer nismo članica EU - rekli su u ovom preduzeću.

Oni su dodali da se vode preporukama iz 2005. godine koje propisuje Povelja o međunarodnom putničkom saobraćaju, koja podrazumeva obavezu davanja informacije o privremenoj izmeni reda vožnje, ponudama, kao i o prevozu osoba sa posebnim potrebama.

U "Srbija vozu" su naveli da ukoliko voz kasni ili je putovanje odloženo, oni su dužni da putnicima ponude osveženje (jedno bezalkoholno piće).

- Ako nije moguće da se putovanje nastavi istog dana i ne postoji alternativni prevoz, po razumnoj ceni se nudi prenoćište, ukoliko u regionu postoji raspoloživ smeštaj - odgovorili su "Politici" u ovom preduzeću.

Nadoknada putnicima je nešto povoljnija u slučaju kada je "Srbija voz" uticao na kašnjenje međunarodnog putničkog voza. Tada će za kašnjenje duže od jednog sata putniku biti nadoknađeno 20 odsto cene karte u domaćem saobraćaju. Za više od tri sata moći će da dobije povraćaj od 30 odsto.

Pravo na nadoknadu, objašnjavaju, imaju putnici koji uz reklamaciju prilažu voznu kartu izdatu po međunarodnoj tarifi. Pravo na nadoknadu nemaju putnici s kartom kao što su PASS ili one kupljene po sniženim cenama, kao i putnici koji su o kašnjenju bili obavešteni pre otpočinjanja putovanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE