Obrenovac, 13.08.2022

INSTITUT ZA MAJKU I DETE DOBIĆE NOVI IZGLED


Izvor: Alo | Obrenovac, 04.03.2022.
Institutu sleduje totalno preuređenje – nova zgrada, veći broj postelja, novi hirurški blok

Foto:BUREAU CUBE PARTNERS/Urbanistički projekat
Institut za za zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čukić“ će, prema idejnom projektu koji je stavljen na javni uvid, biti kompletno preuređen i obnovljen, a dobiće i novu zgradu kako bi što bolje izašao u susret svojim pacijentima.

 

Urbanistički projekat uradila je firma Bureau cube partners iz Beograda, a obiman posao biće finansiran iz državnog budžeta, saopštila je Uprava grada Beograda, prenosi BizPortal.

U planu je da svi zdravsteni centri budu kompletno renovirani, spolja i iznutra, sa objedinjenom polikliničkom i stacionarnom zdravstvenom službom pri čemu će nakon radova Institut raspolagati sa 10.212,84 metara kvadratnih prostora. To podrazumeva veći broj bolničkih postelja, formiranje kampusa za biomedicinska istraživanja i biotehnološke kompanije, zajedno sa akademskim centrima.

Jedan od najobimnijih poslova svakako će biti rušenje dela objekta Instituta, a na tom mestu biće izgrađen potpuno novi hirurško pedijatrijski blok, sa hitnim prijemom, sterilnim blokom i intenzivnim negama. Paralelno će se uklanjati prepreke koje su do sada bile smetnja za pristup bolnici osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama. I svi liftovi na Institutu biće zamenjeni, a biće ugrađen i još jedan, novi lift, koji će biti dodat da bi se olakšao transport pacijenata sa intenzivnih nega na stacionarnu negu, i iz stacionara u blok koji će biti izgrađen.

Na prvom spratu biće dnevna pedijatrijska bolnica sa ukupno 39 postelja, zajedno sa endoskopijom i gastroskopijom. Drugi sprat je odeljenje pulmologije sa 36 postelja. Od trećeg do desetog sprata biće razmeštene 24 postelje za pacijente, sa sopstvenim kupatilom.

Na 11. spratu je mikrobiološka laboratorija, kao i laboratorije za genetiku, metabolizam i transfuziju, dok su na 12. spratu kabineti profesora, kancelarija uprave kao i restorana za zaposlene, a 14. sprat će i dalje biti tehnička etaža.

 

Deo prvog sprata će biti srušen, kako bi se proširio prostor za prolaz vatrogasnog vozila, a dostava lekova i ostalog materijala obavljaće se putem novog teretnog lifta. Centralna bolnička kuhinja ostaće na istom mestu kao i do sada, ali će će biti preuređena u skladu sa savremenim standardima za bolničke kuhinje. Arhiv Instituta će biti znatno proširen.

Što se tiče roditeljske kuće, ona ostaje na istoj poziciji na prvom spratu, s tim što će biti preuređena kako bi se dobio funkcionalniji prostor. Zbog nedovoljno parking mesta na parteru, u podzemnoj etaži objekta predviđena je i garaža za potrebe Instituta sa 54 parking mesta. Biće dodate i nove zelene površine, uz očuvanje postojećeg listopadnog i četinarskog

drveća. Idejno rešenje predlaže i dvosmerni kolski pristup sa južne strane Instituta. Projekat rekonstrukcije je orijentisan ka ulicama Džona Kenedija, Generala Ždanova, Radoja Dakića i sekundarne saobraćajnice na južnoj strani Instituta, na parceli koja ima ukupnu površinu od 17.758,00 m2.

Zainteresovani građani mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, na pisarnici u Ulici 27. marta br. 43-45, najkasnije do 17. marta 2022. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE