Obrenovac, 21.05.2019

PENZIJE ĆE KROJITI DRŽAVNA KASA?


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2018.
Stručnjaci predlažu 'švajcarsku formulu'

Foto:Printscreen
Penzije se u Srbiji više neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije, već će ubuduće o penzionerskim čekovima odlučivati Vlada u skladu sa stanjem u budžetu. Tako primanja najstarijih mogu biti i veća.

Kako je nedavno pojasnio Zoran Đorđević, ministar za rad, penzioneri u Srbiji zaslužuju veće prinadležnosti. Prema njegovim rečima, kada Srbija bude imala stabilan penzioni sistem, tada će penzije moći da prate samo rast inflacije.

- Želimo da sada povećanje bude veće od same inflacije i da poboljšamo materijalni položaj najstarijih sugrađana - istakao je Đorđević.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da je njihovo udruženje juče poslalo Skupštini Srbije dopis u kome traži da se iz predloženih izmena i dopuna Zakona o PIO ne izbacuje član 80, po kome se penzije usklađuju dva puta godišnje u skladu sa rastom inflacije.

- Vladin predlog stvara dodatni pritisak i nezadovoljstvo među penzionerima - kaže Perić. - Ranije se bar znalo kada se očekuje neka povišica, sada se više neće ništa znati. Princip mora da postoji, a čini se da ga nema, nego ako i kada bude bilo para biće i penzija. To znači da čekovi mogu biti viši, ali i niži. Ako već postoji važeći zakon o penzijama, šta tu ima država da se meša, samo neka ga vrati i primenjuje bez ikakve promene.

On naglašava da su predlagali da umesto usklađivanja dva puta godišnje to bude jedanput, ali ni to izgleda nije prihvaćeno.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić smatra da bi bilo dobro da se sada utvrdi trajno pravilo za usklađivanje penzija kako bi penzioneri znali kolike penzije mogu da očekuju u budućnosti.

- To pravilo bi trebalo da spreči obezvređivanje penzija usled inflacije, ali i da penzioneri učestvuju u plodovima ekonomskog napretka, kada on postoji - kaže Arsić.

- U skladu sa time čini se da je pogodno da se primeni tzv. švajcarska formula, prema kojoj bi rast penzija bio jednak proseku rasta cena i zarada. Tako, na primer, ako se cene u jednoj godini povećaju za tri odsto, a prosečne zarade za šest, tada bi se penzije povećale za 4,5 procenata, što znači da bi penzije rasle brže od inflacije, ali sporije od zarada - objašnjava on.

Profesor Arsić naglašava da bi bilo dobro da se zakonom definiše da se u slučaju da penzije pređu 11 odsto BDP, one u narednoj godini povećavaju samo za iznos rasta cena, kao i da se u slučaju neke buduće krize penzije mogu privremeno zamrznuti.

- Na ovaj način penzioneri bi delili sudbinu privrede i zaposlenih, što znači da bi u dobrim vremenima, kada privreda i zarada rastu, rasle i penzije, dok bi u periodima kriza penzije stagnirale ili realno opadale - pojasnio je on.

PREDLOZI

Savezi penzionera Srbije i Vojvodine uputili su na adrese premijerke, Fiskalnog saveta, predstavnika MMF-a u Beogradu i ministara rada i finansija predloge i sugestije šta uraditi posle ukidanja spornog zakona o umanjenju, a da se ne naruši fiskalna stabilnost budžeta i Fonda PIO.

EVROPSKA PRAKSA

U 19 članica Evropske unije penzije se usklađuju na osnovu kretanja cena i zarada. U nekim zemljama podjednako se vrednuje rast cena i rast zarada, odnosno po švajcarskoj formuli, dok se u drugim zemljama daje veći značaj kretanju cena, a u trećim kretanju zarada, što je modifkovana švajcarska formula.

U pet visokorazvijenih članica EU (Danska, Holandija, Švedska, Norveška i Britanija) penzije se usklađuju prema kretanju zarada, dok se u tri zemlje (Austrija, Francuska i Italija) usklađuju prema kretanju cena. U Irskoj i Litvaniji ne postoji unapred definisano pravilo, dok kada su u pitanju zemlje regiona, članice Evropske unije (Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija), u svima njima se penzije usklađuju prema kretanju cena i zarada, što znači da se primenjuje švajcarska formula ili neka njena modifikacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE