Obrenovac, 10.12.2018

ODRŽANA TRIBINA “NISI SAM“


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 25.12.2017
Tribina “Nisi sam“ održana je u organizaciji Kulturno edukativnog centra “Tara“ sa akcentom na inkluziju i potrebe osoba sa autizmom

Foto:lokalnenovine.rs
U Sportsko kulturnom centru u Obrenovcu održana je tribina u organizaciji  Kulturno edukativnog centra "Tara" kao nastavak aktivnosti u okviru projekta "Nisi sam" kojom je još jednom poslata poruka da autizam nije bolest, već stanje i da deca  sa smetnjama u razvoju treba da imaju priliku da se školuju zajedno sa svojim vršnjacima u redovnim školama. Na taj način deca sa različitim smetnjama u razvoju ni na koji način nisu izdvojena ili etiketirana kao „drugačija”. 

Obrenovčani su bili u prilici da pogledaju dramsko scensko delo "Inkluzija je" po tekstu Vesne Klačar, koja je i organizator ove tribine, i koja je  od rođenja svoje ćerke poznata kao veliki borac za prava dece sa autizmom i  za inkluzivni model obrazovanja u školama.

 Inkluzivni model obrazovanja prihvata činjenicu da smo svi mi različiti i da imamo pravo na svoje mesto kako u školi, društvu, na ulici i bilo gde da se nađemo. Kroz performans "Inkluzija je" moglo se čuti da je za ostvarivanje maksimalnih postignuća kod dece sa autizmom, neophodno uključenje i prihvatanje šire zajednice, od roditelja i porodice preko nastavnog osoblja pa do vršnjaka i okruženja. 

-"Nakon tribine koja je održana 07. oktobra, u Sokolskom domu, koja je nosila naziv "Nisi sam", danas u Sportsko kulturnom centru Obrenovac nastavljena je aktivnost Kulturno edukativnog centra "Tara" sa tom jednom porukom "Nisi sam" koja znači svima nama. Zapravo, "Nisi sam" ne mogu da kažem da je to ni tribina, ni događaj, ni projekat - to su ljudi, to su roditelji dece sa teškoćama u razvoju i ovo je priča o njima. Kroz predstavu "Inkluzija je", kroz priču "Dobro došli u Holandiju" i kroz sve ovo što radimo pokušaćemo da ljudima prikažemo na jedan drugačiji način priču o autizmu, a i priču o inkluziji. Kulturno edukativni centar "Tara" će nastaviti svoje aktivnosti sa tom jasnom porukom "Nisi sam" već u februaru, zatim u aprilu i prosto nećemo se zaustaviti u smislu uključivanja što većeg broja roditelja u celu ovu priču, davanja podrške međusobno jedni drugima i pokušajem da društvo prihvati inkluziju na pravi način." - rekla je Vesna Klačar, Kulturno edukativni centar "Tara".

Priču jedne majke o podizanju deteta  sa posebnim potrebama ispričali su Pava Slavković, Dušica Kolundžija, Stefan Tačić i Marija Živković kroz dramsko scenski prikaz "Dobro došli u Holandiju" po priči Emily Perl Kingsley. Emily Perl Kingsley je opisala svoje iskustvo o suočavanju i prihvatanju činjenice da je dobila dete sa poteškoćama u razvoju, a ovi mladi ljudi su to iskustvo pokušali da približe javnosti na jednostavan i razumljiv način, kako bi i oni  koji se nisu nikada susreli sa sličnim problemom uspeli da ga razumeju jer strah, predrasude i neznanje uzrokuju isključivanje onih koji su "drugačiji".

U muzičkom delu programa nastupili su Miloš Buca Došić i Nikola Knežević koji su izveli pesmu "Nisi sam" specijalno napisanu za ovu priliku sa akcentom na podizanje svesti o ovom važnom društvenom pitanju.

-"Želim da se zahvalim mladim ljudima koji su učestvovali u dramsko scenskim delima Pavi Slavković, Dušici Kolundžija, Stefanu Tačić i Mariji Živković, kao i muzičarima Milošu Buci Došić i Nikoli Knežević, roditeljima dece sa teškoćama u razvoju i svim onim ljudima koji su danas prisutni ovde i koji su bar na taj način pružili svoju podršku." -rekla je Vesna Klačar.

Na tribini koja je usledila, a čiji je moderator bila Lena Stevanović,  bilo je reči o autizmu, inkluziji, diskriminaciji i pravima osoba sa posebnim potrebama. Aktivno učešće na tribini uzeli su i roditelji dece sa posebnim potrebama koji su ovu priliku iskoristili da iznesu svoja, ali i da usvoje iskustva drugih učesnika tribine. Različita iskustva, ali isti cilj, ujedinili su ove ljude koji su kroz konstruktivna izlaganja, na jedan malo drugačiji način, prezentovali život sa autizmom i probleme sa kojima se suočavaju kao roditelji. 

Kulturno-edukativni centar “Tara”, koji preferira da postane regionalni centar koji će okupljati i baviti se problematikom dece sa smetnjama u razvoju projektom "Nisi sam" pokazuje da to i zaslužuje, jer sam naziv projekta govori više od reči.

Veoma edukativna tribina koja šalje poruku društvu da se aktivnije uključi, da razume potrebe osoba sa autizmom i preduzme dodatne korake po pitanju inkluzivnog obrazovanja. Nije cilj da deca sa posebnim potrebama budu potisnuta i da budu na socijalnom teretu, nego jednostavno treba  napraviti održivi program gde će ta deca, kasnije mladi ljudi, biti integrisani u sistem, gde će im biti pružena podrška do trenutka kada počnu sami da funkcionišu kao ravnopravni članovi društva, jer to i jesu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE