Obrenovac, 17.06.2019

VEČITO PITANJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2018.
Kakvu hranu jedemo i znamo li šta tačno kupujemo?

Foto:Printscreen
Da li je hrana na rafovima srpskih marketa kvalitetna i bezbedna, kakvu sirovinu uvozimo, i koje propise je potrebno menjati kako bi građani bili obavešteni šta tačno kupuju, bila je tema održanog okruglog stola "Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda".

U diskusiji su učestvovali predstavnici nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu, kao i predstavnici resornog ministarstva i Centra potrošača Srbije (CEPS).

Sa skupa je poručeno da je potrebno više raditi na edukaciji potrošača u čemu ključnu ulogu, rečeno je, treba da uzmu udruženja za zaštitu potrošača i država, da je neophodno menjati niz zakonskih regulativa koje se tiču uvoza sirovina za proizvodnju hrane, uticati na jaču inspekcijsku kontrolu nelojalne konkurencije, primeniti primere dobre prakse iz sveta u pogledu deklaracija..

Savetnik za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Dolovac je, govoreći o hrani koju građani Srbije konzumiraju, rekao da je neodvojivo pitanje kvaliteta i bezbednosti hrane te da 25 pravilnika jasno objašnjavaju šta se i na koji način može proizvoditi i prodavati.

Počeli da čitaju deklaracije

Ocenjuje da su potrošači u Srbiji dobro edukovani i da su počeli da čitaju deklaracije, a da zahvaljujući saradnji sa udruženjima potrošača, inspekcija dolazi redovno do novih saznanja o kršenju pravila proizvodnje.

Dolovac navodi primer da je analiza 500.000 različitih uzoraka prehrambenih proizvoda u Srbiji pokazala da najviše nepravilnosti ima po pitanju deklarisanja proizvoda, a ne bezbednosti.

"Potrosači su počeli pažljivije da čitaju deklaracije", smatra Vera Vida iz Centra potrošača Srbije (CEPS) ali navodi i da u Srbiji nikada nije urađena analiza koja bi potvrdila da su proizvodi u Srbiji drugačiji od onih koji su u zemljama EU, kako se to smatra u javnosti.

"Svi proizvodi koji se nalaze na rafovima u Srbiji su bezbedni što je zaista bitno", kaže Vida i napominje da analiza koju je uradilo njeno udruženje pokazuje da nutritivne tablice koje se nalaze na proizvodima, potrošači ne razumeju i da ih uglavnom čitaju oni koji imaju zdravstvene probleme.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE