Obrenovac, 29.01.2020

KOLIKO SU KARTICE BEZBEDNE?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2019.
Građani prijavljuju da im neko skida pare, ali NEMAJU DOKAZ

Foto:RAS Srbija
Beskontaktno plaćanje karticama je najbrži način namirivanja računa, ali i prilično rizičan. Za manje iznose nije potreban PIN kod, pa je lako zloupotrebiti kad se izgubi ili ukrade. Za razliku od kartica sa magnetnom trakom, kakva je "dina", kod koje je potpis potvrda transakcije, kod kartica sa čipom, to je unos PIN broja. Jedini problem mogao bi da nastane upravo u slučaju kada taj kod nije potreban.

U stranim kartičnim sistemima, poput "Masterkarda" i "Vize", postoji mogućnost i beskontaktnog plaćanja, prostim prislanjanjem na POS terminal. Do određenih iznosa, najčešće 1.500 dinara, nije potreban unos PIN-a.

- Kada je reč o bezbednosti beskontaknoih kartica, do određenih iznosa, procena je poslovnih banaka koliki rizik su spremne da preuzmu - navode u Narodnoj banci Srbije (NBS).

- U uporednoj praksi se u pojedinim slučajevima pokazalo da za razliku od platnih kartica sa magnetnom trakom, kod kojih najčešće postoji ugovorena dodatna obaveza provere na strani trgovca, kod beskontaktnh platnih kartica postoji i rizik na koji trgovci ne mogu uticati.

Reč je o tome da upotrebom različitih elektronskih uređaja, zlonamerni mogu, ne samo u trgovini, već na bilo kom javnom mestu bez znanja korisnika platnih usluga da očitaju beskontaktnu platnu karticu i tako "skinu" novac sa računa vlasnika.

- Stoga banke izdavaoci platnih kartica, u skladu s procenom rizika i svojom poslovnom politikom, odlučuju o ponudi i izdavanju određenog platnog intrumenta, koji može sadržati više ili manje sigurnosnih elemenata na osnovu kojih se ostvaruje zaštita od zloupotrebe tog instrumenta - ističu u NBS, a prenose "Večernje novosti".

Da li je i koliko tačno, bilo zloupotreba beskontaktnih kartica, nije poznato.

- Naše udruženje dobilo je nekoliko prijava građana tim povodom, ali je problem bio što za takvu vrstu žalbe potrošači nisu imali dokaze - kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Pojavili su se neki snimci na internetu, koji prikazuju da postoji način da se novac sa ovih kartica skine i u prolazu, ali to je više populistički prikazano. Jer, da bi neko neovlašćeno skinuo novac bankarske beskontaktne kartice, morao bi od nje da bude udaljen maksimalno 20-30 centimetara. Interesantno je da je najviše prijava za zloupotrebu tih kartica bilo iz restorana. Ne znam da li su tako hteli da se opravdaju ženama, ili su se pravdali sebi! - kaže Papović za "Novosti".

Istraživanje MasterIndex Srbija 2018., koje je kompanija "Mastercard" uradila lane, o finansijskim potrebama i navikama korisnika kartica, pokazalo je da 55 odsto korisnika kartica već plaća beskontaktno. Većina njih (86 odsto) koristi ovu opciju u supermarketima,a za njima slede benzinske pumpe (38 odsto) i mali lokalni marketi (34 odsto).

Ovo istraživanje, kako su istakli, potvrđuje da bi se svaki treći korisnik beskontaktnih kartica osećao sigurno i konforno prilikom plaćanaj računa do 3.000 dinara bez unošenja PIN koa, dok bi 15 odsto korisnika volelo da plaća bez PIN-a i veće iznose.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE