Obrenovac, 22.02.2020

KAKVU KAFU PIJEMO U SRBIJI?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 11.12.2018.
Evo da li je kvalitetna namirnica koja je deo svake potrošačke korpe

Foto:Thinkstock
Tone kafe koje carinici zaplene svake godine, nepropisne deklaracije na pakovanjima i drastične razlike u ceni ove uvek tražene robe nametnuli su pitanje kakvog je kvaliteta napitak bez kog mnogima u Srbiji ne može da počne dan.

Redakcija „Blica“ kontaktirala je nadležne institucije i stručnjake iz različitih oblasti koji su podelili svoje viđenje o slatko-gorkom tržištu kafe u Srbiji.

CENA

Provlačeći se između rafova marketa, prosečnom kupcu u našoj zemlji glavna vodilja kroz pazar i dalje je ona stara „kako napuniti korpu, a ne ojaditi novčanik“.

- Sve dok konkurencija na tržištu nije jako izražena, teško je ujednačiti cenu. Na nju utiče globalni faktor pada vrednosti kafe u svetu, ali i kod nas akcizne markice. Imajući na to u vidu i plići džep kupaca, ne čudi što se pojedina roba prodaje „ispod cene“, čime se privlači tražnja - kaže ekonomista Danilo Šuković, dodajući da se poboljšanja na tržištu kafe mogu očekivati postepeno i ne u skorije vreme.

Uvrežena maksima među potrošačima jeste da skuplji brendovi moraju biti i kvalitetniji. Da to nije slučaj, odlučno tvrdi Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Srbije.

- Kada smo pre nekoliko godina sprovodili istraživanje, koje je za cilj imalo analizu mikrobioloških, hemijskih, fizičkih svojstava kafe u Srbiji, mogli smo zaključiti da nema jasne linije između cene i kvaliteta. Naprotiv, manje poznati brendovi koji nude dosta povoljnije neretko su uspešnije ispunjavali parametre od onih popularnih marki sa višom cenom. Faktori koji određuju koliko će nešto koštati nisu realni te cenu praktično određuje konkurentsko stanje na tržištu - napominje on.

DEKLARACIJA

Uprkos tome, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navode da nema razloga za brigu.

- Poljoprivredna inspekcija je ove godine obavila blizu 200 kontrola i kafa koju piju potrošači u Srbiji je bezbedna i zdravstveno ispravna. Nepravilnosti na koje nailazimo su najčešće vezane za deklarisanje (oko sedam posto), a neobeleženih surogata u kafi je sve manje - ističu iz ove institucije.

Ipak, Bogosavljević naglašava da je problem deklarisanja robe ozbiljniji nego što bi se „na prvu loptu“ moglo pomisliti, a odgovornost je kako na inspektorima tako i na proizvođačima, trgovcima i poslednjoj kariki lanca - konzumentima.

- Kafa koja se meša sa ječmom i drugim žitaricama morala bi se deklarisati kao surogat kafe, što se ne čini. Sem toga, dešava se i da tu tehničkim propustom zalutaju i metalni materijali. Opšti je utisak da potrošači postaju obeshrabljeni jer čak i kada prijave nepropisne slučajeve neretko izostane reakcija nadležnih - zaključuje predsednik Pokreta potrošača Srbije.

PROPUSTI U PROIZVODNJI

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr sc. Jovanka Laličić-Petronijević kaže da ozbiljni prerađivači kafe prilično odgovorno prilaze pitanju kvaliteta pa su i propusti svedeni na minimum. Već pri uvozu sirovu kafu mora da prati određena dokumentacija.

- Period stajanja sirove kafe na skladištu uglavnom nije duži od nekoliko meseci. Uz to, velike fabrike imaju automatizovan sistem za pečenje postavljen na osnovu iskustva, navika potrošača i željenog finalnog proizvoda - kaže ona.

Pojašnjavajući prosec proizvodnje, Laličić-Petronijević ističe da je na našem tržištu najzastupljeniji proizvod od kafe pod nazivom mešavina pečene mlevene kafe (najčešći je spoj arabike i robuste) pa se pre mlevenja prave „blendovi“ radi prilagođavanja ukusu potrošača.

- Takođe, pre pakovanja potrebno je omogućiti kafi da se slegne, odnosno da se obavi degasifikacija - proces oslobađanja gasova. Kako je kiseonik najveći neprijatelj arome kafe, pakovanje obavlja tako da se maksimalno spreči njegov kontakt sa kafom - podvlači ona.

INDIKATORI KVALITETA

Profesorka podseća da na kvalitet napitka od kafe utiče čitav niz faktora - sorta kafe, uslovi gajenja, način branja i obrade, uslovi transporta, sadržaj primesa, stepen pečenja i mlevenja, način pakovanja, čuvanja i pripreme napitka, kvaliteta i temperature upotrebljene vode, proporcije vode i mlevene kafe, vremena kontakta vode i mlevene kafe...

- Kod odabira kafe, prvi i najvažniji korak jeste da potrošači budu sigurni da piju pravu kafu bez dodatka nedeklarisanih surogata, koji menjaju boju, miris i ukus kafe, što se može prepoznati u zavisnosti od njihovog udela (svetlija boja, odsustvo mirisa svojstvenog kafi, nedostatak pene pri pravljenu napitka i nesvojstven ukus ili izdvajanje globula masti na površini) - objašnjava, uz zapažanje da i dalje mnogi manji prerađivači pribegavaju korišćenju surogata bez isticanja na ambalaži.

Boja pečene mlevene kafe, dodaje, ne bi trebalo da bude ni presvetla, ni pretamna (osim ako se ne radi o proizvodima na kojima stoji napomena - tamno pečena). Svetlije pečene kafe obično potrošači karakterišu kao kisele. Čestice kafe treba da budu vrlo fine granulacije i ujednačene.

- Treba naglasiti da kafa ima prirodnu kiselost, a da se radi smanjenja sadržaja komponenti koje nepovoljno utiču na kiselost napitka i iritiraju želudac, kafa ponekad tretira vodom ili parom. Takođe, kafa koja se duže kuva imaće veću kiselost - kaže sagovornica „Blica“.

NELEGALNA PRODAJA

Osim Ministarstva poljoprivrede, kontrolom proizvoda bavi se i inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja proverava regularnost prometa robe, a odakle poručuju da je u 2016. i 2017. godini obavljeno 271 njih na teritoriji cele zemlje.

- Od neregistrovanih subjekata oduzeto je 77,4 kilograma kafe u pakovanju od 100 i 200 grama. Zbog neposedovanja isprava o nabavci kod registrovanih privrednih subjekata stavljeno je van prometa kafe u količini od 188 kilograma. Posebno ističemo da je na pijacama zastupljena i falsifikovana kafa i da je tržišna inspekcija oduzela 43,2 kilograma falsifikovane kafe - kažu u tom Ministarstvu.

Tržišna inspekcija podnela je 55 zahteva sudiji za prekršaje.

- Kafe na crnom tržištu ima, ali je ipak uočen trend smanjenja prometa nelegalne kafe - kažu oni, uz napomenu da promet kafe u ugostiteljskim objektima nije u njihovoj nadležnosti, već poreske uprave.

POKUŠAJI ŠVERCA

Prema podacima o zaplenjenoj robi iz prekršaja kojima raspolaže Uprava carina, vidi se da se ukupna količina kafe na godišnjem nivou meri tonama.

- U periodu od početka 2018. godine do kraja oktobra zaplenjeno je 829 kilograma kafe, 6.700 kilograma espreso kafe, preko 4.000 kapsula espreso kafe, preko 1.500 kapsula instant kafe, kao i oko 150 pakovanja filter kafe. Poslednja zaplena kafe dogodila se pre nešto više od mesec dana na kontrolnom punktu Merdare, kada je sprečeno krijumčarenje pomenutih 6,7 tona espreso kafe, čija je vrednost procenjena na skoro 58.000 evra - preciziraju u Upravi carina.

Oni dodaju da carinska služba nije jedini organ čiji je zadatak zaplena, te da je neophodna sinhronizovana akcija svih organa koji dolaze u dodir sa unutrašnjom i spoljnom trgovinom.

- Carinska služba je preduzela i dodatne mere, poput vanrednih kontrola u putničkom prometu i „dubinskih kontrola” mimo graničnih prelaza, u unutrašnjosti teritorije - upozoravaju iz Uprave.

Odakle nam stiže kafa?

- U periodu 2017. godine i prvih deset meseci 2018. godine najviše smo uvozili sirovu kafu pio minas poreklom iz Brazila, sirovu kafu robusta poreklom iz Indije, zatim sirovu kafu robusta poreklom iz Vijetnama i sirovu kafu robusta poreklom iz Ugande - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

S druge strane, prema saznanjima tržišne inspekcije nelegalna kafa na tržište Republike Srbije dolazi iz Bosne i Hercegovine, Republike Makedonije, Crne Gore...

Kako razlikovati lažnu kafu

Na pitanje kako građani da razlikuju legalno nabavljenu kafu od nelegalne, iz tržišne inspekcije poručuju da kafa koja se legalno nalazi u prometu na srpskom tržištu poseduje akcizne markice nalepljene na pakovanju. Najsigurnji način da se kupi kafa koja je legalno stavljena u promet jeste da se kupuje u registrovanim trgovinskim radnjama i da se za kupljenu robu traži račun kako bi kupci bili sigurni da su pazarili legalno nabavljenu kafu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE