Obrenovac, 19.09.2019

KLASIFIKACIJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2017.
Invalidima besplatan prevoz, ali ne i zaposlenima

Foto:RAS


´╗┐

Gradski sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrovi─ç ka┼że da pravo na besplatan javni prevoz imaju sve osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci, dok to pravo ne va┼żi kod osoba sa invaliditetom koje su zaposlene ili su na evidenciji Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje.

Povodom medijskih napisa da ─çe jedan broj osoba sa invaliditetom te┼że dolaziti do besplatnog bus plusa, Mitrovi─ç ka┼że da su proširene kategorije onih koji imaju pravo na besplatan prevoz, a da osobe sa invaliditetom koje su u radnom odnosu naknadu za prevoz, po Zakonu o radu, dobijaju od poslodavaca.

Mitrovi─ç je podsetio da je u martu donet novi Pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada, prema kojem besplatan prevoz imaju i li─Źni pratioci osoba sa invaliditetom, a ne samo pratioci slepih osoba, kao što je to ranije bio slu─Źaj.

Navodi da je novim Pravilnikom pravo na besplatan prevoz omogu─çeno obolelima od distrofije i srodnih miši─çnih i neuromiši─çnih bolesti.

Tako─Ĺe, besplatan prevoz omogu─çen je i onima koji boluju od cerebralne i de─Źije paralize i multipleks skleroze kod kojih je utvr─Ĺen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privre─Ĺivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tu─Ĺu negu i pomo─ç, kao i njihovim partiocima, ka┼że Mitrovi─ç u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"S obzirom da invalidna lica imaju stalnu potrebu za pratiocem, pratilac ostvaruje pravo na besplatan prevoz bez vozne isprave u prisustvu invalidnog lica, ─Źime je invalidnom licu, u zavisnosti od situacije, omogu─çeno da bira pratioca", objasnio je Mitrovi─ç.

Mitrovi─ç je naveo da su do donošenja novog Pravilnika pravo na besplatan prevoz ostvarivala sva lica kod kojih je samo bila uspostavljena odgovaraju─ça dijagnoza bolesti u skladu sa me─Ĺunarodnom klasifikacijom.

"Zakonom o radu propisana je obaveza poslodavca da zaposlenom nadoknadi troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada, kroz uplatu mese─Źne karte na busplus karticu ili im poslodavac ispla─çuje troškove prevoza na ruke, te ne postoji osnov da se zaposlenim licima omogu─çava pravo na besplatan prevoz", ka┼że Mitrovi─ç.

Dodaje da pravo na besplatan prevoz po Pravilniku ne mogu ostvariti ni oni kod kojih je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, a koja su prijavljena na evidenciji NSZ, koja prema zakonu tra┼że zaposlenje i koja mogu ostvaritu pravo na povlaš─çen prevoz.

Osobe kod kojih je utvr─Ĺen potpuni gubitak radne sposobnosti u skladu sa zakonom su invalidski penzioneri, a besplatan prevoz imaju i osobe koje nikada nisu bila u radnom odnosu, ukoliko im je komisijski utvr─Ĺena trajna nesposobnost za rad i privre─Ĺivanje, ka┼że on.

"Lica koja primaju stalni dodatak za tu─Ĺu negu i pomo─ç, ukoliko im je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, bez obzira da li su ili nisu bila u radnom odnosu, mogu ostvariti pravo na besplatan prevoz uz pratioca", nabraja Mitrovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE