Obrenovac, 20.06.2019

KLASIFIKACIJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2017.
Invalidima besplatan prevoz, ali ne i zaposlenima

Foto:RAS
Gradski sekretar za javni prevoz Uglješa Mitrović kaže da pravo na besplatan javni prevoz imaju sve osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci, dok to pravo ne važi kod osoba sa invaliditetom koje su zaposlene ili su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Povodom medijskih napisa da će jedan broj osoba sa invaliditetom teže dolaziti do besplatnog bus plusa, Mitrović kaže da su proširene kategorije onih koji imaju pravo na besplatan prevoz, a da osobe sa invaliditetom koje su u radnom odnosu naknadu za prevoz, po Zakonu o radu, dobijaju od poslodavaca.

Mitrović je podsetio da je u martu donet novi Pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada, prema kojem besplatan prevoz imaju i lični pratioci osoba sa invaliditetom, a ne samo pratioci slepih osoba, kao što je to ranije bio slučaj.

Navodi da je novim Pravilnikom pravo na besplatan prevoz omogućeno obolelima od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti.

Takođe, besplatan prevoz omogućen je i onima koji boluju od cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti ili trajna nesposobnost za rad i privređivanje ili je priznato pravo na stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, kao i njihovim partiocima, kaže Mitrović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"S obzirom da invalidna lica imaju stalnu potrebu za pratiocem, pratilac ostvaruje pravo na besplatan prevoz bez vozne isprave u prisustvu invalidnog lica, čime je invalidnom licu, u zavisnosti od situacije, omogućeno da bira pratioca", objasnio je Mitrović.

Mitrović je naveo da su do donošenja novog Pravilnika pravo na besplatan prevoz ostvarivala sva lica kod kojih je samo bila uspostavljena odgovarajuća dijagnoza bolesti u skladu sa međunarodnom klasifikacijom.

"Zakonom o radu propisana je obaveza poslodavca da zaposlenom nadoknadi troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada, kroz uplatu mesečne karte na busplus karticu ili im poslodavac isplaćuje troškove prevoza na ruke, te ne postoji osnov da se zaposlenim licima omogućava pravo na besplatan prevoz", kaže Mitrović.

Dodaje da pravo na besplatan prevoz po Pravilniku ne mogu ostvariti ni oni kod kojih je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, a koja su prijavljena na evidenciji NSZ, koja prema zakonu traže zaposlenje i koja mogu ostvaritu pravo na povlašÄ‡en prevoz.

Osobe kod kojih je utvrđen potpuni gubitak radne sposobnosti u skladu sa zakonom su invalidski penzioneri, a besplatan prevoz imaju i osobe koje nikada nisu bila u radnom odnosu, ukoliko im je komisijski utvrđena trajna nesposobnost za rad i privređivanje, kaže on.

"Lica koja primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, ukoliko im je uspostavljena dijagnoza neke od navedenih bolesti, bez obzira da li su ili nisu bila u radnom odnosu, mogu ostvariti pravo na besplatan prevoz uz pratioca", nabraja Mitrović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE