Obrenovac, 21.01.2020

ONLAJN KALKULATOR ZA SRBE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2019.
Sami izračunajte koliko možete da uštedite

Foto:Thinkstock
Građani Srbije će zahvaljujući onlajn kalkulatoru Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ubuduće će moći da saznaju koliko energije i novca mogu uštedeti.

Štednja se može ostvariti ugradnjom pristupačnih, visoko energetski efikasnih tehnologija.

Kalkulator EBRD GEFF, koji je predstavljen povodom Svetskog dana energetske efikasnosti, omogućava vlasnicima stanova i kuća u Srbiji da samostalno izračunaju uštede, kao i da saznaju uz pomoć kojih tehnologija mogu da povećaju energetsku efikasnost doma i doprinesu smanjenju zagađenja, navodi se u saopštenju te finansijske institucije.

Potrošnja energije po jedinici BDP-a u Srbiji je, kako poručuju iz EBRD-a, oko tri puta veća nego u EU, kuće i stambene zgrade su uglavnom stare, sistemi grejanja i hlađenja dotrajali, a izolacija na stambenim objektima nije zastupljena. Istovremeno, u ukupnom energetskom miksu, na stambeni sektor odlazi oko 35 odsto potrošnje energije, posebno poslednjih 20 godina.

"Stoga je baš u ovaj sektor najneophodnije uvesti mere energetske efikasnosti jer je u njemu najveći potencijal za uštedu energije i novca", poručuju iz EBRD-a.

Kreditna linija za zeleno finansiranje (skraćeno GEFF) je program EBRD-a koji obezbeđuje sredstva za povećanje energetske efikasnosti stanova i kuća, a kreditna linija namenjena je i kompanijama koje proizvode i prodaju energetski efikasne tehnologije za domaćinstva.

Finansiranje se vrši preko lokalnih partnerskih banaka.

Kako bi lista proizvoda koji ispunjavaju uslove za finansiranje bila dostupna svim građanima Srbije, EBRD je razvila Tehnološki selektor, onlajn katalog visoko energetski efikasnih tehnologija.

EBRD GEFF program se provodi uz podršku Evropske unije, Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

U skladu sa međunarodnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i posebnim kompetencijama EBRD-a u području održive energije, prioritet EBRD-a je da podrži poboljšanje energetske efikasnosti i uštedu energije u zemljama zapadnog Balkana, zaključuje se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE