Obrenovac, 29.02.2020

NAZIRE SE KRAJ PROBLEMIMA KOMBI PREVOZNIKA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2019.
Tahografi ipak odlaze u zaborav...

Foto:P.Milošević
Problemima sa kojima se suočavaju kombi prevoznici posle stupanja na snagu člana 137. Zakona o bezbednosti saobraćaja nazire se kraj, a u prošlost će najpre otići obaveza instaliranja tahografa.

U to su uvereni čelnici Udruženja kombi prevoznika posle sastanka sa nadležnima iz Ministarstva saobraćaja Srbije.

- Na naš zahtev, posle nekoliko protesta u Beogradu, primili su nas nadležni u Ministarstvu saobraćaja, Saša Stojanović, pomoćnik ministra sa saradnicima, pa smo u direktnom razgovoru ukazali na sve što nas tišti - kaže za "Novosti" Ilija Džikić, jedan od čelnika Udruženja kombi vozila Srbije. - Ministarstvo će, po ubrzanom postupku, naredne nedelje doneti odluke koje će, uvereni smo, otkloniti sve probleme.

Po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije, takozvani limo-servis mogu da obavljaju vlasnici automobila dužih od sedam metara, oni koji imaju automobile skuplje od 25.000 evra, a svi koji imaju vozila sa sedam i osam sedišta, moraju da ispunjavaju i posebne uslove.

- Upravo ti uslovi su i kamen spoticanja - kaže Džikić. - Umesto B kategorije, za vozače kombija traži se D1 kategorija, za koju ne postoji obuka ni u jednoj auto-školi u Srbiji. Problem je i propis po kojem vozila ne smeju da budu starija od pet godina, ali najviše nas je zabrinula obaveza ugradnje digitalnih tahografa, za koje mora da se izdvoji od 1.000 do 2.000 evra u zavisnosti od vrste vozila. Mislim da će to sa tahografima prvo "pasti u vodu", jer dostavili smo nadležnima dopis jednog velikog proizvođača kombi-vozila, koji ne dozvoljava ugradnju u svoje kombije. Verovatno će i ostali proizvođači tako reagovati.

U Ministarstvu objašnjavaju da je naš zakon uređen u skladu s propisima EU:

- Tako međugradski i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima. Država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge limo-servisa, zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike.

U Udruženju kombi prevoznika kažu da je tačno da je u EU uređen ovaj vid prevoza, ali da je to urađeno ne kao kod nas "svrstavanjem kombija među autobuse" već u "putnička vozila", koja posluju slično kao taksi prevoz.

U Srbiji se više od 1.000 firmi bavi kombi-prevozom.

- Neka svako ima najmanje dva vozila, najmanje dvoje zaposlenih pa vidite koliki je broj ljudi koji od ovoga živi - kaže Džikić. - Ne tražimo ništa ekstra već samo da se uvaži realnost, da se izbace odredbe zakona koje su neprimenjive u našim uslovima i da pošteno zarađujemo svoj hleb.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE