Obrenovac, 12.11.2019

OBRENOVČANI, OVAKO STOJE STVARI


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2019.
U Obrenovcu nema KOMARACA, ali zato ima KRPELJA

Foto:lokalnenovine.rs
Na teritoriji Gradske opštine Obrenovac izvršen je monitoring krpelja i larvenih i odraslih formi komaraca od strane stučnog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Kompletan monitoring izvršen je u izletištima, parkovima ali i šumskim kompleksima gde sugrađani najčešće provode praznike.

Dr Ivan Aleksić objasnio je da su rezultati monitoringa izuzetno dobri i da je brojnost krpelja niska.

"Ono što je iznenađujuće je to da u poslednjih nekoliko godina nismo našli u Zabranu krpelje, verovatno su bili uništeni poplavom 2014.godine. Međutim, ponovo su se pojavili ove godine uz trim stazu i po ivici šume koje im je inače i glavno stanište", kazao je dr Aleksić.

On je napomenuo da se sprovodi suzbijanje krpelja u šumama zbog zdravstvenih razloga, jer određena količina krpelja koja tu stanuje prenosi takozvanu lajmsku bolest.

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju navode da će u narednom periodu nastaviti da proveravaju brojnost kako krpelja tako i komaraca, a u zavisnosti od rezultata, u slučaju povećanja njihovog broja, pristupiće se i tretiranju istih.

Ono što je interesantno i začuđujuće za ovo doba godine jeste to da je monitoringom utvrđeno da u Obrenovcu komaraca još uvek nema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE