Obrenovac, 28.05.2020

Započeta izgradnja kanalizacije u Urovcima i Krtinskoj


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2019.
Biće izgrađeno više od 11 kilometara nove kanalizacione mreže

Foto:Printscreen
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas početku izgradnje kanalizacione mreže mesnim zajednicama Urovci i Krtinska. Objasnivši koncept projekta, Vesić je rekao da se završetak radova očekuje za godinu dana.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Grada Beograda Miloš Dangubić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktor ”Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić i brojni građani.

Vesić je rekao da je ovo primer koliko se izgradnji nedostajuće kanalizacije mora temeljno pristupiti, podsetivši da je gradnja na tom potezu počela još 2014. godine.

"Najpre su stvoreni preduslovi, te je urađena prva faza kada su završene dve kanalizacione fekalne stanice, a potom i druga faza kada su završene crpna stanica i potisna kanalizacija, da bi se došlo u situaciju da se gradi 11 kilometara niskopritisne i gravitacione kanalizacije. Na ovaj način pokrićemo oko 740 kuća u Urovcima i Krtinskoj, koje će za godinu dana imati kanalizaciju. Da bi ljudi rešili svoj decenijski problem, potrebno je bilo, dakle, planiranje i rad od šest godina, što je pokazatelj toga koliko je važan kontinuitet u politici", naveo je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da trećina grada i dalje nema kanalizaciju, što je, prema njegovim rečima, velika sramota jer živimo u 21. veku i pričamo o ”pametnim gradovima”. Vesić je dodao i da je još veći problem što i tamo gde kanalizacije ima, ona sva ide u Dunav ili Savu, čime ”zagađujemo svoje reke i sami sebe”.

"Zato će jedan od naših sledećih projekata biti da se završi i fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu. U Beogradu ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema, a jedan je ovde. Cilj je da se fekalne vode prerađuju u fabrikama i potom ispuštaju u reke, kako i jeste po pravilima Evropske unije", kazao je Vesić.

On kaže da će fabrika u Velikom selu ”pokriti” milion i po ljudi, što je ogroman procenat, zbog čega je ona i skupa – samo u prvoj fazi ulaže se 285 miliona evra, a u drugoj između 400 i 500 miliona evra. U svakom slučaju, time će biti rešena kompletna kanalizacija na užoj teritoriji grada, i to 110 direktnih ispusta u Savu i oko 120 direktnih ispusta u Dunav.

"Pored toga radi se i na nezavisnim kanalizacionim sistemima, od kojih je jedan u Obrenovcu. Završava se projektovanje za fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a na početku je i projektovanje za fabriku u Ostružnici. Prema tome, naša politika jeste da u narednih deset godina, prvo, nijedna kuća na teritoriji Beograda ne bude bez kanalizacije, jer je to civilizacijska stvar, a drugo da se sva kanalizacija više ne ispušta direktno u reke. Kada to završimo, to će biti istorijska stvar za grad", naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika navodi da se sve aktivnosti sprovode kako bi infrastruktura u svim delovima Beograda bila ista.

"Naša politika jeste da svi građani Beograda moraju da budu izjednačeni, bez obzira na to u kom delu grada žive, i ako zajedno radimo, možemo da rešavamo probleme", istakao je Vesić i kao vrlo važnu kariku naveo dobru saradnju sa predstavnicima opština.

Svako ko gradi, plaća doprinose za građevinsko zemljište, što se koristi za izgradnju kanalizacije. Naredne godine, dodao je Vesić, budžet grada će iznositi oko 1,205 milijardi evra, pa će u skladu sa tim i Gradska opština Obrenovac imati najveći budžet do sada. Tako velika sredstva u budžetu upravo omogućavaju ovakve i slične projekte, zaključio je Vesić.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac najavio za 15. novembar otvaranje tendera za izgradnju kanalizacije na Šabačkom putu.

"Priprema se izgradnja kanalizacije u delovima Zabrežja i Belog Polja. Reč je o hiljadu domaćinstava koja će biti pokrivena ovom mrežom, kao i o izgradnji druge nedostajuće infrastrukture – putevi i daljinsko grejanje", rekao je Čučković i zahvalio zameniku gradonačelnika na konstantnoj podršci.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Branko Matić potvrdio je da će u narednih 210 radnih dana biti izgrađeno više od 11 kilometara nove kanalizacione mreže, kao i da vrednost radova iznosi 125 miliona dinara bez PDV-a.

Predsednik Saveta mesne zajednice Krtinska Branko Jevtić nazvao je današnji događaj istorijskimm trenutku za sela Urovci i Krtinska, jer će posle izgradnje kanalizacije biti ugašeno oko 750 septičkih jama. On je izrazi zahvalnost Gradu Beogradu, Opštini Obrenovac i svim strukturama koje su pomogle u realizaciji ovog značajnog projekta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE