Obrenovac, 30.05.2024

KO NAJVIŠE ZARAĐUJE U IT SEKTORU U SRBIJI?


Izvor: Espreso/HelloWold/Lokalne novine | Obrenovac, 25.12.2022.
Objavljen je i SPISAK ZARADA, cifre su OGROMNE!

Foto:Profimedia


Kandidati u IT industriji sve su aktivniji na tr┼żištu rada, te mo┼żemo primetiti pove─çan broj konkurisanja na oglase u novembru za 26 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, pokazuju podaci objavljeni na sajtu HelloWorld.rs.

Kako ova industrija konstantno raste, tako i 2022. Srbija bele┼żi rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra.

Plate u IT sektoru se pove─çavaju, te je u avgustu iznosila u proseku 1.600 evra, ali prema o─Źekivanjima i re─Źima poslodavaca do kraja godine taj iznos ─çe biti znatno viši.

Najpla─çenije pozicije u IT-u

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtra┼żenijih zanimanja, te bele┼żimo porast interesovanja za pozicije project i product menad┼żera, delivery menad┼żera i biznis developera.

Prema istra┼żivanju koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa me─Ĺunarodnom istra┼żiva─Źkom agencijom Masmi, pet najtra┼żenijih pozicija i njihove prose─Źne plate su:

1. Team lead – prosek 2.600 evra

2. Backend Developer – prosek 2.200 evra

3. Product/project Manager – prosek 2.100 evra

4. Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra

5. Frontend Developer – prosek 1.400 evra

Naši IT stru─Źnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najve─çi iznos upisao Software in┼żenjer iz Beograda – ─Źak 8.500 evra.

Kandidati sve aktivniji na tr┼żištu

Kako se bli┼żi kraj godine, tako mo┼żemo primetiti da su kandidati sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem, što pokazuju podaci sa sajta HelloWorld.rs.

U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Po─Źetkom tre─çeg kvartala, tr┼żište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve ve─çi, pa je i aktivnost kandidata rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali ─Źak 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabele┼żen rast broja konkurisanja od ─Źak 27 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Tako─Ĺe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve ve─çi, što mo┼żemo zaklju─Źiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra sko─Źio je za 2,5 odsto.

Najtra┼żenije tehnologije u ovom periodu bile su:

1. JavaScript

2. GIT 3.SQL

3. SQL

4. Java

5. Python

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE