´╗┐ KO BI REKAO

Obrenovac, 20.08.2018

KO BI REKAO


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2018.
U Srbiji nude punu stipendiju za master u inostranstvu, a niko ne ┼żeli iako su uslovi sme┼íni!

Foto:Alo!/Rajko Risti─ç


´╗┐

Zvu─Źi odli─Źno za one koji ┼żele da nastave studije u inostranstvu: tri grada - Dubai, Sidnej i Singapur, jedna master diploma, 16 meseci studiranja i puna stipendija za diplomce ekonomije i organizacionih nauka sa prebivalištem u U┼żicu.

Ipak, na ovaj konkurs se niko nije javio. U ─Źemu je problem?

Grad U┼żice i SP D┼żejn škola globalnog menad┼żment, u okviru projekta„Iz U┼żica u svet i nazad", raspisali su konkurs za stipendiranje master studija namenjen diplomcima ekonomskih i organizacionih nauka iz U┼żica.

Uslovi konkursa bili su zavšene osnovne akademske studije sa najmanjom prose─Źnom ocenom 8, radno iskustvo manje od tri godine i prebivalište u U┼żicu najmanje šest meseci pre datuma objavljivanja konkursa.

Kako piše u javnom pozivu, poseban uslov bio je poznavanje engleskog jezika.

„Strogi kriterijumi"

Konkurs je raspisan 6. jula.

Dve nedelje i tri dana kasnije, istekao je rok za prijave, a na adresu pisarnice gradske uprave nije stigla nijedna prijava.

„Postavili smo pitanje da li su kriterijumi bili strogi", ka┼że zamenik gradona─Źelnika U┼żica Nemanja Neši─ç i objašnjava da je ovo prvi put da grad U┼żice finansira ovakav projekat.

Stipendija koju je grad U┼żice ponudio diplomcima pokriva punu školarinu master studija, kao i troškove smeštaja, prevoza i administrativnih taksi.

Zamenik gradona─Źelnika U┼żica veruje da je mogu─çe da je diplomce odbilo to što bi dobitnici stipendija bili u obavezi da se nakon završenih studija vrate u U┼żice.

„To je jedan od va┼żnih kriterijuma, obzirom na to da se stipendija finansira novcem gra─Ĺana U┼żica. Logi─Źno je da se studenti vrate u grad i primene znanje", ka┼że.

Neši─ç dodaje da ni taj kriterijum nije „zapisan u kamenu" i da bi dobitnik stipendije u─Źeš─çem od 10 odsto pune cene stipendije mogao da „izbegne" povratak u rodni grad.

Studenti i diplomci iznena─Ĺeni

Radovan Novakovi─ç je završio master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu prose─Źnom ocenom 9,37. Danas je predsednik Unije studenata U┼żica.

On smatra da je stipendija „odli─Źan potez" vlasti U┼żica, ali da postoji problem.

„Ova stipendija je u interesu mladih U┼żica, ali je konkurs, na┼żalost, raspisan u pogrešno vreme", ka┼że.

Novakovi─ç nije iznena─Ĺen time što se na konkurs niko nije javio zbog toga što se konkursi za strane i doma─çe stipendije, kako ka┼że, obi─Źno raspisuju krajem akademske za narednu godinu.

Studenti smatraju da bi konkurs bio uspešniji da su ih gradski zvani─Źnici pitali za mišljenje i da je ovo samo još jedan pokazatelj nedostatka komunikacije sa studentima, ka┼że Novkovi─ç.

„Ne ┼żelim da se stvori slika da je mladima neko ponudio šansu koju oni ne ┼żele. To nije ta─Źno".

Novakovi─ç ka┼że da studentima povratak u U┼żice nije ote┼żavaju─ça okolnost.

„Veliki broj studenta se u U┼żice vra─ça kako bi radili u IT kompanijama", ka┼że Novakovi─ç.

Šta ┼żele srpski studenti i gde se informišu

Tra┼żenje posla ili nastavak studija u inostranstvu, drugi je po redu motiv srednjoškolaca u Srbiji za upis fakulteta, pokazalo je istra┼żivanje portala Infostud.

Nekoliko doma─çih i stranih organizacija nudi studentima po upisivanju fakulteta informacije o nastavku studiranja u inostranstvu.

Program Evropske unije Erazmus plus jedan je od najpopularnijih programa me─Ĺu studentima i diplomcima.

Od kada program funkcioniše u Srbiji, skoro tri hiljade studenata iz Srbije otišlo je na razmenu na univerzitete zemalja EU, dok je u Srbiji studiralo oko 1.300 stranih studenata.

Predstavnici fondacije Tempus, koja sprovodi ovaj program u Srbiji, za BBC ka┼żu da se informisanost studenata o šansama za studije u inostranstvu poboljšava svake godine.

„Uz sve inicijative da se studenti informišu o mogu─çnostima, ali i sa konstantnim pove─çanjem broja studenata koji su se školovali u inostranstvu, pove─çava se broj onih koji dolaze u dodir sa ovim informacijama", ka┼żu u ovoj organizaciji.

U Tempusu ka┼żu da i fakulteti, ─Źesto preko Kancelarija za me─Ĺunarodnu saradnju, informišu studente o mogu─çnostima stipendiranog nastavka školovanja van zemlje.

Naj─Źeš─çe zablude studenata su, objašnjavaju u ovoj organizaciji, verovanje da je glavni i jedini kriterijum za dobijanje stipendije visok prosek.

Plaše se da, ako jednom budu odbijeni, više nema svrhe prijavljivati se.

Iako je zamenik gradona─Źelnika Neši─ç za BBC rekao da je konkurs sada zatvoren, diplomci ovog grada predla┼żu još jedan pokušaj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE