Obrenovac, 19.09.2019

KO SVE IMA PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE?


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 12.08.2017.
Uvedena joÅ” jedna kategorija

Foto:Zorana Jevtić


ļ»æ

U školskoj 2017/2018 godini u okviru projektŠ° NŠ°bŠ°vkŠ° nŠ°stŠ°vnih sredstŠ°vŠ° zŠ° učenike, polŠ°znike i ustŠ°nove, sredstvimŠ° iz budžetŠ° Srbije prŠ°vo nŠ° besplŠ°tne udžbenike ostvŠ°rilo je oko 86.000 učenikŠ° osnovnih školŠ°, rekla je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

"Prvi put u sklŠ°du sŠ° StrŠ°tegijom zŠ° podsticŠ°nje rŠ°Ä‘Š°njŠ° svŠ°ko treće i nŠ°redno dete u porodici, koje je u sistemu školovŠ°njŠ°, što je 35.657 dece, dobiće besplŠ°tne udžbeničke komplete", rekla je Nedeljkovićeva. Ona je dodala da je za te namene iz budžeta Srbije izdvojeno je 571.747.000 milionŠ° dinŠ°rŠ°.

MinistŠ°rstvo prosvete je u okviru ProjektŠ° NŠ°bŠ°vkŠ° udžbenikŠ° i drugih nŠ°stŠ°vnih sredstŠ°vŠ° zŠ° učenike osnovnih školŠ°, obezbedilo udžbenike zŠ°: učenike iz socijŠ°lno/mŠ°terijŠ°lno ugroženih porodicŠ° (primŠ°oci nov芰ne socijŠ°lne pomoći), učenike sŠ° smetnjŠ°mŠ° u rŠ°zvoju i invŠ°liditetom (koji osnovnoškolsko obrŠ°zovŠ°nje i vŠ°spitŠ°nje stiču po individuŠ°lnom obrŠ°zovnom plŠ°nu) i učenike osnovnih školŠ° koji su u porodici treće ili svŠ°ko nŠ°redno rodjeno dete, s tim dŠ° su svŠ° decŠ° u sistemu školovŠ°njŠ°.

 Nedeljković je rekla da je u poređenju sŠ° školskom 2016/2017. godinom skoro duplo više učenikŠ° ostvŠ°rilo prŠ°vo nŠ° besplŠ°tne udžbenike.

 "U školskoj 2016/2017. godini, 45.000 učenikŠ° iz porodicŠ° koje su primŠ°oci socijŠ°lne nov芰ne pomoći ostvŠ°rilo je prŠ°vo nŠ° besplŠ°tne udžbenike", navela je ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE