Obrenovac, 21.09.2019

Brnabić i Džang u poseti TE Kostolac


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 17.07.2017
Predsednica Vlade Ana Brnabić,kineski zvaničnik Džang Deđijang i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić posetili TE Kostolac
Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang danas su posetili Termoelektranu Kostolac B, gde su održali sastanak sa poslovodstvom EPS-a i rukovodstvom termoelektrane.

U Kostolcu su pored v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića  i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević...

Kineska kompanija CMEC je sprovela projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova blokova B1 i B2 termoelektrane Kostolac.

Cilj je smanjenje emisija štetnih gasova na zakonom propisane vrednosti, što će znatno doprineti zaštiti životne sredine.

Ugovorom koji su EPS i nekadašnje PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ potpisali 8. decembra 2010. sa kineskom kompanijom CMEC, a koji je stupio na snagu 26. decembra 2012, definisana je prva faza paketa projekta TE „Kostolac B“.

Vrednost projekta izgradnje sistema za odsumporavanje je 130,5 miliona dolara.

Radovi na izgradnji sistema odsumporavanja za blokove B1 i B2 zvanično su počeli 1. maja 2014. godine.

EPS i Kineska kompanija CMEC počeli su u januaru 2017. montažu savremenog BTO sistema, rotornog bagera, na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, čime je počela druga faza modernizacije termolektrane Kostolac, a vrednost celog projekta je 715,6 miliona dolara.

Počeli su radovi na montaži rotornog bagera, koji je deo projekta izgradnje trećeg bloka u TE Kostolac B od 350 megavata.

To će biti prvo veliko energetsko postrojenje koje će Srbija dobiti posle tri decenije.

Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Reč je o šestom rotornom bageru čija je vrednost 123 miliona dolara, a sa kojim se stvaraju uslovi za poboljšanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa sadašnjih devet na 12 miliona tona godišnje.

Kompletan posao vodi kineska kompanija CMEC sa svojim podizvodjačima medhu kojima su nemački Krup, austrijski Sandvik i srpske firme iz oblasti elektrogradnje i mašinogradnje.

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Kostolca, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i proširenje kopa Drmno, vredna je 715.6 miliona dolara, od čega je kredit kineske Eksim banke 608 miliona dolara, a preostali novac obezbeđuje EPS iz svojih sredstava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE