Obrenovac, 10.12.2018

EPS počeo otkopavanje uglja na novom kopu Kolubare


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 27.12.2017.
Polje 'G' je važno jer je to prirodan nastavak Tamnavskog kopa. Ugalj koji se ovde vadi je veoma visokog kvaliteta, kalorijske vrednosti do 8,5 hiljada kilodžula, rekao je Grčić.

Foto:Media
Elektroprivreda Srbije počela je danas otkopavanje uglja na novom kopu Polje "G" u okviru rudarskog basena Kolubara, u prisustvu ministra energetike Aleksandra Antića i v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića.

Planirano je da se na tom kopu godišnje proizvodi između pet i šest miliona tona uglja. Novim kopom se obezbeđuje stabilna proizvodnja električne energije u zimskoj sezoni.

- "U Rudarskom basenu "Kolubara", srcu Elektroprivrede Srbije, na novom otvorenom kopu Polјe "G" počela je proizvodnja uglјa i to je jedno od najvažnijih kolubarskih polјa, polјe budućnosti" - rekao je Milorad Grčić v. d. direktora JP EPS, 27. decembra na obeležavanju početka proizvodnje uglјa na Polјu "G". Grčić je podsetio da je, da bi se došlo do uglja na tom kopu, od septembra otkopano oko dva miliona kubika otkrivke.


Grčić je rekao da će posle otvaranja polja "Radljevo" biti obezbedjena proizvodnja uglja za nekoliko decenija. 

 
"Polje 'G' je važno jer je to prirodan nastavak Tamnavskog kopa. Ugalj koji se ovde vadi je veoma visokog kvaliteta, kalorijske vrednosti do 8,5 hiljada kilodžula", rekao je Grčić. 
 
Naveo je da će basen "Kolubara, koji je imao manjak u proizvodnji uglja u prvom kvartalu ove godine, na kraju godine  proizvesti 700.000 tona uglja više nego prošle godine idodao je da je postignut veliki uspeh i u Kostolcu, gde će biti proizvedeno više uglja otprilike isto koliko i u Kolubari.
Otvaranju novog kopa prisustvovao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je rekao da se tim kopom, gde će se godišnje proizvoditi izmedju pet i šest tona uglja, obezbedjuje stabilna proizvodnja električne energije u zimskoj sezoni.

"Ovaj kop važan za ukupan energetski sistem, za proizvodnju uglja i struje", kazao je Antić i istakao da je to jedno od najboljih kolubarskih ležišta pošto će se dobijati vrlo kvalitetan ugalj.

Naveo je da sada Srbija ima najveći nivo otkrivenog uglja, više od 10 miliona tona, koji je spreman za eksploataciju i za dostavu elektranama.

"Imamo na deponijama ozbiljne rezerve uglja, oko 1,6 miliona tona na nivou svih deponija, a kada je u pitanju Termoelektrana 'Nikola Tesla' u Obrenovcu, to je negde oko milion tona, tako da potpuno spremno dočekujemo hladni talas", rekao je Antić.

Antić je rekao da će izmeštanje dela Ibarske magistrale i preusmeravanje reke Peštan, kako bi se obezbedila eksploatacija uglja na novom kopu, koštati izmedju 55 i 60 miliona evra, što znači da je to izuzetno rentabilna investiciji u odnosu na količinu, kvalitet uglja i njegovu kalorijsku vrednost.
 
"Sledeće godine počinju pripreme za otvaranje polja 'Radljevo' koje treba da bude zamena za 'Tamnavu zapadno polje' i da nam omogući višedecenijski mir po pitanju proizvodnje uglja", najavio je ministar. 
 
Kako je objasnio, novac za nabavku opreme za polje "Radljevo", oko 100 miliona evra, obezbediće EPS iz svojih sredstava, i u 2019. se očekuju prve rudarske aktivnosti na tom polju.


RB Kolubara godišnje proizvede oko 30 miliona tona uglja iz kojeg se termoelektranama EPS-ovog ogranka TENT proizvede više od 50 odsto električne energije za potrebe srpskog tržišta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE