Obrenovac, 05.10.2022

VELIKI PROBLEM


Izvor: Alo.rs/Sputnik/I.L,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2020.
Cene kompjutera drastično skočile, robe sve manje, niko ne zna kada će stići nova

Foto:Printscreen


Trgovinski rat Kine i Amerike ima velike posledice na ceo svet ...

Ko se ovih dana uputio u potragu za novim računarom ili delovima za kompjuter, nije prošao onako kako se nadao. Zbog koronavirusa, koji je zaustavio uvoz iz Kine, memorija i ostale računarske komponente poskupeli su u proseku za 20 odsto.

Kineski virus podiže cenu

Vladimir Radunović, IT stručnjak iz „Diplo fondacije“ objašnjava da se, iako nemaju najsavršenije metode projektovanja čipova, u rukama Kineza nalazi celokupna tehnologija proizvodnje u tom sektoru. Kina je najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, računara i televizora tako da zbog usporene proizvodnje i stopiranog izvoza trpi ceo svet. 

Sve što na tržište plasira Epl ili Aj Bi Em, oni to u najvećoj meri prethodno prebacuju Kinezima koji proizvode tehnologiju. Kineska industrija je jeftinija, mogu masovno da proizvode. Gotovo svi proizvodi imaju kineske komponente, čak i Epl koji je potpuno američki brend. Železnički Put svile, koji ide preko Azije, u velikoj meri koristi Aj Bi Em da tamo šalje komponente na sklapanje i preuzima ih od Kineza“, kaže on. 

Radunović dodaje da je problem u tome što se epidemija koronavirusa naslonila na trgovinski rat između Kine i Amerike. A pravi problemi tek počinju, jer Kinezi još nisu razvili mogućnost projektovanja najsavremenijih čipova, s druge strane, američke i evropske kompanije gube, jer više neće moći da budu konkurentne i jeftine kao do sada.

Evropa sigurno najviše gubi zato što ima najmanje proizvodnje. Imaju samo Nokiju i Erikson koje su, pored Huaveja kompanije koje proizvode 5G tehnologiju. Sve ostalo, odnosno, gotovo ništa od proizvodnje nije evropsko. Evropa će najverovatnije biti na najvećem gubitku posle obe krize“, siguran je Radunović.

Biće sve skuplje

A šta da rade Srbi dok traje trgovinski rad SAD i Kine i dok svetom hara novi virus gripa koji podiže cene kompjuterske opreme? Da li kupovati sada ili, ako nije neophodno, sačekati da se situacija sa virusom smiri?

„Za nas u Srbiji nema mnogo dileme, mi ćemo uvek nastojati da kupimo ono što je jeftinije, što nam radi posao. Setite se dileme da Gugl zbog sankcija Huaveju i drugim kompanijama uskrati mogućnost da koristi njegov paket servisa. Navikli smo se na razne druge stvari, navići ćemo se i na kineski softver“, zaključuje Radunović.

Prodavci kažu da ne odlažemo makar neophodnu kupovinu. Čak i ako cene ostanu iste, robe je sve manje, a kada će stići nova, trenutno niko ne može da predvidi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE