Obrenovac, 25.08.2019

SUMNJA SE DA POSTOJE NEDOZVOLJENE RADNJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2018.
Kartelsko udruživanje banaka na skeneru NBS

Foto:Pixabay
Narodna banka Srbije, koja je pre dva meseca napomenula da postoje pokazatelji da se banke "nedozvoljeno dogovaraju" o cenama svojih usluga, kontroliše da li postoji kartelizacija u ovom sektoru.

U tom poslu joj aktivno pomaže Komisija za zaštitu konkurencije.

- Koristimo sve raspoložive kapacitete u cilju sprovođenja redovnih i vanrednih kontrola zakonitosti poslovanja banaka, a vršeći funkciju zaštite korisnika finansijskih usluga svaku uočenu nepravilnost u pojedinačnom slučaju proveravamo dodatnom kontrolom zakonitosti određenog bankarskog proizvoda ili usluge - rečeno je Novostima u NBS.

Sredinom avgusta guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nagovestila je mogućnost postojanja kartelskog dogovaranja banaka u vezi sa cenama usluga koje pružaju klijentima. Tim povodom istakla je da će "u toj oblasti biti posla za centralnu banku" i da "to ne rade neke, već to rade mnoge banke".

U centralnoj banci podsećaju na to da je upravo na predlog NBS donet set zakona s ciljem da se podstakne konkurencija između banaka, ne samo u vezi sa ponudom kredita, već i u vezi sa svim ostalim bankarskim proizvodima: tekućim računima, platnim karticama, uslugama koje se pružaju putem interneta i sl.

- Nakon donošenja ovih propisa, svaka banka razmatra i odlučuje na koji način će odgovoriti na podsticaje iz tih propisa - ističu u Narodnoj banci. S tim u vezi, kako dodaju, NBS preduzima različite mere kako bi sprečila da se navedeni podsticaji u smeru jače tržišne utakmice zaobiđu, pa je tako svojim odlukama precizirala pojedine odredbe zakona, zauzela jasne stavove u pogledu primene tih zakona, a pored toga preduzima različite aktivnosti u cilju edukacije svih korisnika bankarskih usluga.

Narodna banka Srbije, kako ističu, aktivno sarađuje i, u skladu sa zakonom, razmenjuje podatke sa Komisijom za zaštitu konkurencije koja je nadležna za utvrđivanje povrede konkurencije, što se odnosi i na bankarski sektor, te preduzimanje odgovarajućih mera.

- NBS će i u narednom periodu obaveštavati Komisiju kada primeti postupanje banaka koje može ukazivati na bilo koju vrstu nedozvoljenog ponašanja, kao što su prećutni dogovori ili usaglašene prakse - ukazuju u centralnoj banci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE