Obrenovac, 24.01.2020

Rekonstrukcija crpnih stanica i kanala Kupinac (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 18.09.2019.
Radovi se izvode u okviru projekta 'Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava', koji sufinansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija

Foto:lokalnenovine.rs
Danas je zvanično obeležen početak radova na rekonstrukciji kanala Kupinac i šest crpnih stanica u Obrenovcu, kojima se pristupilo u cilju efikasnije odbrane centralnih delova opštine od podzemnih i atmosferskih voda.

Radove u vrednosti od 2,3 miliona evra finansira Evropska unija, a događaju su prisustvovali Sakelaris Hurdas, šef III sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, NJ.E. Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji, Goran Puzović, direktor JVP ”Srbijavode” i Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.

Članovi delegacije su obišli crpnu stanicu ”Zabreške livade”, jednu od pomenutih šest crpnih stanica koje će biti rekonstruisane, kao i kanal Kupinac koji prolazi kroz naselje Rvati.

Ovi radovi se izvode u okviru projekta ”Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava”, vrednog 19,5 miliona evra, koji sufinansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, koja ujedno i sprovodi ovaj projekat.

"Najvažnija stvar koja je prepoznata od strane finansijera je da se Obrenovac brani van svojih teritorija. Evropska unija i Austrijska vlada su nam pomogli da sve ono što smo znali sprovedemo u delo. Svi smo želeli da kanal Kupinac izgleda bolje nego sad, ali nismo imali finansijskih sredstava", rekao je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

On je, u ime svih građana Obrenovca, izrazio zahvalnost na donaciji i na tome što su donatori, kako kaže, i posle pet godina od poplava sa podjednakom energijom i posvećenošću okrenuti narodu.

Čučković kaže da je kanal sve sem ukras Obrenovca, iz njega se širi smrad, u njemu je stajaća voda, i predstavlja izvor zaraze i komaraca i pozvao je goste da kada se završe radovi zajedno uživaju u šetnji pored njega.

Sakelaris Hurdas, šef III sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, ističe da je Evropska unija najveći donator u Srbiji kada je u pitanju zaštita i prevencija od katastrofa. Pomoć je, prema njegovim rečima, bila izraz solidarnosti sa narodom Srbije.

On je podsetio ovom prilikom da je odmah nakon poplava izdvojeno 172 miliona evra za najhitniju pomoć, a kasnije je usledila i pomoć u zaštiti i prevenciji novih poplava.

Goran Puzović se zahvalio donatorima na pomoći u prethodnih pet godina i istakao da su bili pouzdan partner u prevazilaženju svega što se desilo u maju 2014. godine. Osim tri reke koje ugrožavaju Obrenovac, a to su Sava, Kolubara i Tamnava, Obrenovac je zbog svoje geografije ugrožen i od unutrašnjih voda, zato su ovi radovi jako bitni, objasnio je Puzović.

On je najavio da uskoro kreće pilot projekat rane najave i predviđanja šta se može desiti u slivu Kolubare. Sliv Kolubare je izabran zbog toga što je najkomplikovaniji i što u njemu živi preko 400 hiljada ljudi.

"Osim toga mi sada radimo i na tri idejna projekta. Radimo projekat rekonstrukcije obrenovačkog nasipa u dužini od 30 kilometara i radimo projekat dve visoke brane i akumulacije uzvodno na reci Ubači kod Uba i na reci Tamnavi kod Koceljeve", kazao je Puzović.

Događaj su zajedno organizovali projekat Evropske unije ”Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava”, JVP ”Srbijavode” i Gradska opština Obrenovac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE