Obrenovac, 22.02.2020

KAKO PREŽIVETI 'NAJGORI' MESEC U GODINI?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.01.2019.
Sve je skuplje od 1. januara, istrošili smo se za praznike i stižu nam redovni računi

Foto:A.Nalbantjan/Pixabay
Slave, kupovina novogodišnjih poklona, doček Nove godine, pa onda Božić, nove slave i Srpska nova godina - za većinu građana koji i u normalnim okolnostima jedva rastegnu platu od 1. do 1, ovo je više nego što mogu da podnesu.

Upravo zbog svih troškova koje imamo tokom decembra, nije ni čudo što je januar mesec u kome, po statistici, najviše dugujemo.

Praznici polako prolaze, a iza njih ostaju dugovi, rate kredita, prazan novčanik, ali i računi i obaveze koji nas čekaju svakog meseca.

Kao da sve to nije dovoljno, 1. januar će doneti pregršt poskupljenja, od pretplate, preko cigareta, goriva i još brojnih drugih stvari. Upravo zato u januaru naglo raste broj ljudi koji preskaču ratu za stambeni ili keš kredit.

Saša Đogović, ekonomista Instituta za tržišna istraživanja, kaže da u ovo doba godine trošimo više nego što imamo.

- Što bi se reklo - vire nam noge ispod ćebeta. A onda dođe promaja koja dovede do nazeba, a nazeb su u ovom slučaju dugovi koje posle pretpraznične groznice treba vraćati i videti kako preživeti - kaže Đogović.

Evo nekoliko načina da uštedite novac:

ISPIŠITE ČEKOVE

Svaki peti građanin tokom januara ispiše bar jedan ček za hranu i potrepštine. Prednost čekova je to što nemaju kamatu, a dobija se po jedan na svakih 5.000 na računu. Prodavnice daju namirnice i na 210 dana, dok tehnika može da se pazari i sa kašnjenjem od godinu dana, pa su dobar način da se pregura januar.

PARKIRAJTE AUTOMOBIL

Ako ste u novčanoj krizi, parkirajte automobil tokom januara i umesto njega koristite javni prevoz ili još bolje - hodajte. Prema računici vozača, za mesec dana vožnje automobila potroši se oko 10.000 dinara na gorivo, dok su cene mesečnih karata od 1.000 do 3.200 dinara, dok šetnja košta samo malo više vremena.

UZMITE KEŠ KREDIT

Ako vam je potrebna pozajmica od banke, bežite od onih skupih i opredelite se za niži keš kredit. Krediti u dinarima nikad nisu bili jeftiniji, a ni procedura nikada nije bila jednostavnija. Dok kamate za kreditnu karticu idu i do 30 odsto, keš-krediti mogu da se nađu i po kamati od osam odsto.

PRATITE AKCIJE

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima posle praznika nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cenama. Obilaženjem nekoliko obližnjih prodavnica može dosta da se uštedi, jer razlika u ceni pojedinih proizvoda ide i do 50 odsto.

IZBEGAVAJZE ULAZAK U MINUS

Najbrži način da se dođe do novca je odlazak u dozvoljeni minus, ali je ujedno i jedan od najskupljih, jer, u zavisnosti od banke, godišnje može da košta i do 38 odsto. To znači da za minus od 50.000 godišnje dajete 19.000 dinara. Zato - što dalje od doozvoljeno minusa, uvaliće vas u još veće dugove.

NOSITE RUČAK NA POSAO

Naručivanje hrane i doručkovanje u pekarama košta nas minimum 400 dinara dnevno, što za mesec dana predstavlja trošak od desetak hiljada dinara. Veći deo ovog iznosa možemo da uštedimo ukoliko doručkujemo kod kuće i ponesemo ostatke od jučerašnjeg ručka. Ne samo da nećemo da bacamo novac na hranu, već ćemo i bacati manje hrane.

KUPUJTE ROBNE MARKE

Pojedini proizvodi su skupi samo zbog imena firme koja stoji iza njih, a ne zbog kvaliteta. Potražite prehrambene proizvode manje poznatih proizvođača koji će biti jednakog ukusa, a znatno jeftiniji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE