Obrenovac, 09.07.2020

Napreduju radovi na rekonstrukciji kanala Kupinac


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2020.
Ovo će biti ukras Obrenovca i što se tiče promene mikroklime i što se tiče samog mesta za šetnju, rekao je predsednik opštine Miroslav Čučković tokom obilaska radova

Foto:lokalnenovine.rs
Pre tri meseca započeti su radovi na rekonstrukciji kanala Kupinac u naselju Rvati i šest crpnih stanica u Obrenovcu, koji će omogućiti efikasniju odbranu centralnih delova opštine od podzemnih i atmosferskih voda. Ovim projektom predviđena je regulacija kanala na dužini od 1 kilometar, i podrazumeva kamenu oblogu dna i kosina. Radove čija vrednost iznosi 2,3 miliona evra finansira Evropska unija.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković obišao je danas Rvate i samu lokacijuna kojoj se vrši rekonstrukcija, kako bi se lično uverio u dinamiku radova. On je tom prilikom istakao da će kanal Kupinac, posle mnogo godina, biti ukras tog dela Obrenovca.

"Ovo će biti ukras Obrenovca i što se tiče promene mikroklime i što se tiče samog mesta za šetnju, biće manje komaraca i biće uništen neprijatan miris. Ovo je najvažniji projekat koji radimo ove godine, ali i primer kako treba da bude uređen kanal kod Tamnavske ulice kao i kanal između naselja Topolice i hotela", rekao je Čučković.

Za završetak radova je, kako navode nadležni, ostalo još šest meseci, a sam kanal je krajem juna biti pušten u protok.

"Vremenski uslovi trenutno nam idu na ruku, a radnici su, zaista, jednom dobrom dinamikom do sada postavili 35 odsto kamenog korita. Imaju rok još šest meseci i vreme koje će nam tek ići na ruku. Krajem juna očekujemo da će kanal biti pušten u protok. Ne oseća se više onoliki smrad, iako je tek samo pet, od ukupno 21. bunara, povezano", objasnio je direktor JKP "Obrenovac", Slavko Berić.

On je istakao da prva faza radova, koja je urađena 2007. i 2008. godine, nije bila ni približno značajna kao ova, druga faza.

"Ovi radovi su večni, jer je sve popločano prirodnim kamenom u armiranom betonu. Drenažni bunari služe da obore nivo podzemnih voda, projekcija Instituta ”Jaroslav Černi” je da će se nivo podzemnih voda spustiti u ovom delu grada za metar i po do dva. Kada se povežu svi bunari na toku od Fruškogorske do Rvaćanske ulice, uz crpnu stanicu Kupinac koja je remontovana i ima pojačane kapacitete, čim se podigne nivo podzemnih voda, kanal će dobiti svoju protočnost i sam po sebi će da se čisti", rekao je Berić i dodao da se nada da će u skorijoj budućnosti tu postojati šetalište oplemenjeno bujnom vegetacijom bez ambrozije i štetnih organizama.

Savetnik predsednika gradske opštine Obrenovac Dejan Kamber podsetio je da je ovim projektom potpuno rekonstruisana crpna stanica Zabreške livade koja se nalazi u Zabranu.

"Ovaj kanal direktno zavisi od te stanice, jer se putem ovog kanala evakuišu sve vode ka reci Kolubari. Trenutno je realizaciji projekta na drugoj crpnoj stanici Mislođin, ona će biti gotova za mesec dana, nakon čega se prelazi na Zabrežje gde će biti rekonstruisana crpna stanica Vić bare", kazao je Kamber.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE