Obrenovac, 21.02.2020

Čišćenje kanala Karaćuša u Velikom Polju


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2019.
U Mesnoj zajednici Veliko Polje započeti su radovi na uređenju i čišćenju kanala Karaćuša u dužini od tri kilometra

Foto:Printscreen
Izvođač radova je Javno vodoprivredno preduzeće ”Beogradvode”, u saradnji sa opštinom Obrenovac, koja sufinansira projekte na našoj teritoriji.

Dejan Kamber, savetnik predsednika Gradske opštine Obrenovac, objasnio je da aktivnosti za cilj imaju vraćanje kanala u prvobitno stanje s obzirom na njegovu važnost u sistemu odvodnjavanja površinskih voda.

"Posle uređenja kanalske mreže na prostoru Zvečke, gde je u potpunosti uređeno oko 3 kilometra kanala, mašine su preseljene u Veliko Polje. Kanal Karaćuša je od velikog značaja za ovaj deo Obrenovca, jer se sve vode iz Piromana, Brovića i Stublina putem ovog kanala sprovode ka reci Tamnavi i drugim vodotokovima. Nakon ovoga će se radovi nastaviti u Stublinama gde bi trebalo da se vrši sanacija postojećih propusta i uređenje Šarene česme, to jest potoka koji se spušta od škole i uliva u kanal Karaćuša", rekao je Kamber.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković tokom obilaska radova naglasio je značaj protočnosti kanalske mreže.

"Postoji čuvena priča o mostu u San Francisku koji se štiti od korozije, taman kad se dođe do kraja mosta, korozija počne na početku mosta i to je proces koji se nikada ne zaustavlja. Upravo tako je i što se tiče kanalske mreže u Obrenovcu. Kada smo pre četiri godine, posle više od četiri decenije, počeli da čistimo kanale, došli smo u situaciju da na kraju tog posla ponovo treba očistiti kanale koje smo već čistili", kazao je Čučković.

On je napomenuo da su sve ekipe maksimalno posvećene radovima i da će reagovati gde god se pojavi neka prepreka.

"I ovde, u Velikom Polju, kao i na budućem gradilištu u naselju Stubline, kao i kanali koje smo završili u Zvečkoj, Grabovcu i Skeli, svi će biti protočni i gde god se pojavi neka prepreka, mi ćemo reagovati. JVP ”Beogradvode” i ”Srbijavode” vrlo odgovorno i posvećeno su okrenute ka Obrenovcu i zbog svega onoga što se nama desilo. Naše područje koje je premreženo ovom kanalskom mrežom je bilo decenijama zapušteno i ovo su ogromna sredstva, ali su zalog za budućnost", dodao je Čučković.

Lazar Pejić, predsednik Saveta mesne zajednice Veliko Polje, izneo je podatak da se kanal u Stamenića kraju nije čistio od same izgradnje, to jest više od 30 godina, te je izrazio zahvalnost opštinskom rukovodstvu na razumevanju za probleme meštana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE