Obrenovac, 16.07.2020

JOŠ NIJE SJAJNO, ALI...


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2019.
Srbija pala 10 mesta na listi Indeksa percepcije korupcije

Foto:Depositphotos
Srbija se i dalje percipira kao zemlja sa visokim nivoom korupcije, rečeno je na pres konferenciji Transparentnosti Srbija, na kojoj je predstavljeno istrazivanje, prema kojem naša zemlja ove godine deli 87. mesto sa Kinom, od ukupno 180 zemalja obuhvaćenih istraživanjem Transparentnosti internešenel.

U prošlogodišnjem izveštaju Transparency International Srbija je imala dva poena više i bila 77. na listi, a srpski ogranak te organizacije ocenjuje da je naša zemlja nazadovala, jer ne primenjuje dosledno preventivne i represivne mehanizme protiv korupcije.

Na lošu percepciju korupcije, istakli su, u velikoj meri utiču netransparentnost u donošenju odluka i odsustvo konkurencije na vladinim tenderima.

Ovogodišnji skor od 39 poena našu zemlju stavlja četiri poena ispod svetskog proseka i 18 poena ispod evropskog proseka.

Od bivših jugoslovenskih republika najbolje rangirana na ovogodišnjoj globalnoj listi CPI je Slovenija koja je 36. mestu sa indeksom 60.

Hrvatska je na 60. mestu sa indeksom 48, dok je Crna Gora na 67. mestu sa indeksom 45.

Srbija je bolje rangirana od Bosne i Hercegovine koja je na 89. mestu sa indeksom 38 i Makedonije koja zauzima 93. mesto sa indeksom 37.

Na listi je i Kosovo, za koje se rade posebna istraživanja, a koje ove godine ima indeks 37 što je dva poena manje u odnosu na 2017. godinu.

Na vrhu globalne liste su Danska i Novi Zeland sa indeksom 88 i 87. Najkorumpirajije su Somalija sa indeksom 10 i Sirija i Južni Sudan koje imaju 13 poena.

Indeks percepcije korupcije već 24 godine sačinjava organizacija Transparency International, a pri izradi CPI se uzima u obzir 13 relevantnih istraživanja koja mere percepciju korumpuranosti javnog sektora.

Srbija je obuhvaćena sa ukupno osam relevantnih istraživanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE